Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Коронавірус online > Скільки в Україні, зокрема у Білій Церкві, апаратів штучного дихання (Відео)
Скільки в Україні, зокрема у Білій Церкві, апаратів штучного дихання (Відео)
Неділя 15 Березня, 2020

Апаратів штучного дихання потребують 5 зі 100 уражених коронавірусом пацієнтів. В інфекційних лікарнях 620 таких апаратів. Ще під 3 тисячі є в інших відділеннях.

Журналісти вирішили перевірити, скільки в українських лікарнях апаратів штучної вентиляції легенів. І в якому вони стані.  Дивіться деталі у сюжеті ТСН.

Почали з Білоцерківської міської лікарні №3. В цей медичний заклад в першу чергу повезуть дорослих пацієнтів, інфікованих коронавірусом на Київщині.

Головна лікарка веде до інфекційного відділення. Єдиний апарат штучного дихання для дорослих – у палаті інтенсивної терапії.

Один апарат. Але найближчим часом ми закупимо новий. І також нам обіцяла ще один апарат штучної вентиляції легень обласна рада“, – каже головна лікарка Тетяна Дідич.

Гроші принаймні на один апарат місцева влада вже виділила. Але в країні, яка готується до епідемії, процедури закупівель медобладнання залишаються звичайними – тендери тривалістю від місяця.

Для кожного пацієнта, якому необхідний апарат штучного дихання, має бути ще й окремий набір витратних матеріалів. Скільки їх є, стільки разів і можна використовувати прилад.

 “Розхідні матеріали є на одного пацієнта, принаймні, повністю. Але ми ще зараз замовили. На три. Але ми надіємося. Ну, в нас уже було чотири випадки підозри на коронавірусну інфекцію, але вони не підтвердилися“, – пояснює Дідич.

Зауважимо, Біла Церква має 25 тестів на коронавірус. А також одного пацієнта Білоцерківської лікарні №3 перевіряють на коронавірус.

Єдиний апарат ШВЛ тут з’явився в 2009 році, коли в Україні бушував свинячий грип. Тоді в Україні заразилися майже шість мільйонів людей. Від ускладнень померла понад тисяча хворих. Сотні пацієнтів стояли в чергах на апарати штучної вентиляції. Їх катастрофічно не вистачало. Найбільше постраждали Івано-Франківськ та Чернівці.

Олександр Дружина – лікар-анестезіолог Інституту серця – тоді разом із колегою взяв портативний апарат штучної легені ЕКМО – єдиний на той момент в Україні. Їздили по всій країні. І змогли врятувати 30 людей.

“Не вистачало апаратів ШВЛ. І пацієнтів доводилося сортувати, як під час військово-польових умов. Коли підключалися пацієнти більш важкі. А наступний пацієнти теж перебували у важкому стані. І чекали просто підключення наступними до цього апарату”, – пригадує лікар.

За статистикою, яку вивели зі свого досвіду китайські науковці – більшість людей переносять вірус легко, але 5-ть хворих зі ста потребуватимуть апаратів штучної вентиляції легенів. Двом людям із тисячі необхідна буде ЕКМО – так звана штучна легеня.

Загалом на всю країну є 15 справних апаратів ЕКМО. Три з них саме в Інституті серця. І буквально кілька тижнів тому, під час звичайної епідемії грипу, усі вони були зайняті. Апаратів штучної вентиляції в інфекційних відділеннях зараз є шість сотень.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors