Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Штрафи до 51 тис. грн: депутати посилили відповідальність за нетверезе водіння
Штрафи до 51 тис. грн: депутати посилили відповідальність за нетверезе водіння
Вівторок 16 Лютого, 2021

Верховна Рада ухвалила законопроект №2925 про посилення відповідальності за водіння у нетверезому стані. За відповідне рішення проголосували 325 народних депутатів.

За проголосували 208 нардепів з “Слуги народу”, “Опозиційна платформа – За життя” – 17, “Європейська солідарність” – 21, “Батьківщина” – 22, “За майбутнє” – 17, “Голос” – 16, “Довіра” – 15, позафракційні – 9.

Згідно з документом, тепер сума штрафу за нетверезе керування зростає – за таке порушення суди тепер будуть стягувати 17 000 грн (замість 10 200 грн) з позбавленням права керування на рік. Суттєво збільшується відповідальність для водіїв, яких двічі впіймали нетверезими за кермом. Тепер суд позбавляє таких водіїв прав на три роки та штрафує їх на 34 000 грн. Також тепер таких водіїв можуть арештувати на 10 діб або ж конфіскувати у них автомобіль. Після конфіскації держава продасть машину на аукціоні, а гроші віддасть власнику автомобіля.

А якщо водія тричі зловили п’яним упродовж одного року, то його позбавлять прав на 10 років зі штрафом 51 000 грн або ж арештують на 15 діб з конфіскацією автомобіля.

Іноді буває, що водії спеціально вживають алкоголь після ДТП, щоб важче було довести їхній нетверезий стан саме у момент аварії. Тепер таких водіїв штрафуватимуть на 34 000 грн або арештовуватимуть на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки.

Читайте також: “Не більше 1 тис євро”: Гетманцев анонсував доступне розмитнення для “євроблях”.

І ще дещо важливе: тепер накладати штрафи на нетверезих водіїв зможуть упродовж року, а не трьох місяців, як це було раніше. Це важливо, бо тепер буде значно менше випадків, коли суди закривають такі справи через їхню протермінованість.

Суттєво посилюється відповідальність для винуватців смертельних ДТП або аварій з важко травмованими. Якщо раніше у таких порушників забирали водійське посвідчення на три роки, то тепер – від 5 до 8 років. Термін позбавлення волі за таке порушення не змінився – це 3-8 років.

Тепер все має змінитись. Якщо водій вчинив ДТП у п’яному стані, його не зможуть взяти на поруки і він не зможе підписати жодну угоду, щоб отримати умовний термін. Раніше норми про звільнення від відповідальності не застосовувались лише до корупційних злочинів, тепер туди додалися ще й нетверезі ДТП. Тож, хоч у це складно повірити, але тепер водії, які вчиняють ДТП у п’яному стані отримуватимуть реальний термін від 7 до 12 років з позбавленням водійських прав до 10 років.

Також збільшуються розміри штрафів за:

  • перевищення швидкості руху на понад 50 км/год – з 510 до 1700 грн;
  • за залишення місця ДТП – з 255 до 3 400 грн з позбавленням права керування авто на 1-2 роки або без такого;
  • керування або передачу керування авто особою, яка не має права ним керувати, – з 510 до 3 400 грн, а повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування авто від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення транспорту);
  • керування авто особою, яка була позбавлена такого права, – з 510 до 20 400 грн, а за повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування авто на від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення транспортного засобу).
  • Також закон дозволяє використовувати поліцейським технічні засоби відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адмінправопорушення.

Для пішоходів, які переходять дорогу на «червоне» чи вибігають на дорогу не на переході, теж зростають штрафи: з 51 до 325 грн.


Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors