Ціна святкового столу до Нового року-2021 для родини із 4 людей в середньому складе 1706 гривень. Найдорожчими на святкому столі будуть м’ясні продукти, овочі, салат “Олів’є” та шоколадні цукерки.
Про це розповів директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.
Так, для оцінки новорічного меню взяли традиційні для столу середньостатистичної сім’ї страви: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої. Згідно з аналізом, на м’ясні продукти ціни впродовж року зросли на 10-30%. Загалом, 2,5 кг м’ясних продуктів обійдеться українцям на Новий рік у 394,50 грн.
Так, до прикладу, за півкіло нарізки з “Салямі” потрібно викласти 89,50 грн, за півчеревини копченої – 100 грн, за свіжий биток зі свинини – 110,0 грн. М’ясо птиці є найдоступнішим наразі і один кілограм курячого філе вартує, в середньому, 95 грн.
Півколо оселедця обійдеться у 100 грн, 300 грам твердого сиру – у 66 грн, 200 грам вершкового масла – у 38 грн. Молочні продукти подорожчали у 2020 рокі на 10-12 %.
За овочі потрібно буде, в середньому, витратити до 182,3 грн. До прикладу, півкіло солодкого перця коштує понад 50 грн, 2 кг картоплі -19,30 грн, кілограм грибів – 50 грн, півкіло свіжих огірків – 22,50 грн, свіжих помідорів – 38,00 грн.
Фрукти більш доступні, і обійдуться у 104 грн. Найдорожчими із традиційних продуктів є мандарини – 70 грн/2 кг, банани – 25 грн/1 кг. Лимон вартує 9 грн/200 г.
Пляшка шампанського “Артемівське” до святкового столу вартуватиме близько 100 грн. Міцніші напої значно дорожчі, наприклад, за пляшку коньяку “Шабо” 5-річної витримки потрібно буде викласти 170 грн. Безалкогольні напої обійдуться до 76,60 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 24,95 грн, а за шоколадні цукерки доведеться викласти до 170 грн/1 кг.
Для приготування 3 кг “Олів’є” потрібно витратити 159,37 грн. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 70 грн за півкілограму, зеленого горошку – 32,50 грн, солоних огірків – 16,50 грн/200 грам. Загалом ціна салату вища за торішню на 13,8%.
Салат “Оселедець під шубою” коштуватиме українцям як і торік – 120,37 грн/1,5 кг. Найдорожчими будуть філе оселедця – 100 грн/0,5 кг, майонез – 12,50 грн/180 грам.
Делікатеси обійдуться додатково у щонайменше 470 грн. Так, за баночку червоної ікри потрібно буде заплатити 250 грн, а за 200 г червоної риби – 220 грн.