Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Як білоцерківцям зекономити на платіжках за опалення (Відео)
Як білоцерківцям зекономити на платіжках за опалення (Відео)
Понеділок 27 Січня, 2020

Комунальні платежі, які сплачують мешканці багатоквартирних будинків протягом року значно зростають в опалювальний період. Вартість теплової енергії досить чуттєва для гаманців, але існує спосіб зробити її значно меншою.

Про це повідомляє Білоцерківська міська рада

То хто ж отримує менші суми в платіжках? Ті, хто сам господарює, створивши у своєму будинку ОСББ і виконавши заходи з енергозбереження.

До прикладу, в грудні минулого року на вулиці Некрасова в будинку №80 ціна теплопостачання склала 31,40 грн за кв.м, а в багатоповерхівці на Некрасова, 84, де створено ОСББ – 19,21 грн. ОСББ «Шинник» на вулиці Грибоєдова має в платіжках 16,87 грн за кв.м., а в будинку поруч, на вул. Грибоєдова, 24 вартість тепла становить – 30,29 грн за кв.м.

Таких успішних прикладів у Білій Церкві є декілька. Всі ці ОСББ скористалися можливістю отримати значну економію, використавши «Теплі кредити».

Створивши ОСББ, люди зразу починають думати, де і як можна зекономити, та впроваджують енергоощадні заходи: замінюють у місцях загального користування двері й вікна, використовують економні LED-лампи, утеплюють будинок, ще й для його обігріву обладнують ІТП (індивідуальні теплові пункти). І хоча на початку їм доводиться вкладати більше коштів, ніж виходить за платіжками ЖЕКів, згодом вигода перекриває всі затрати.

До прикладу, мешканці ОСББ «Шинник», як зазначила голова його правління Наталія Олексієнко, вже взяли три кредити. За ці кошти вони утеплили фасад будинку, у під’їздах замінили всі вікна на металопластикові, зробили енергоефективне освітлення, у підвалі встановили індивідуальний теплопункт. На разі всі три кредити повністю виплачено, оскільки значну частину коштів було отримано по програмах підтримки енергозбереження з державного, обласного та міського бюджетів. Тепер співвласники платять за послуги на половину менше, ніж у сусідніх будинках, а в їхніх квартирах нині стабільно тепло, 21 градус за Цельсієм – саме та температура, яку вони програмують на ІТП. Теплопункт має погодне реагування на кшталт автономного опалення (при високій температурі насоси не включаються). Тож тепер гроші через вікна не вилітають. Усі мешканці будинку задоволені.

«Теплі кредити» – державна програма за якою повертаються кошти у розмірі до 40% за матеріали та обладнання, якщо ви вирішили встановити ІТП, утеплити будинок чи замінити вікна на енергоефективні. Ця програма діє з 2014 до кінця 2020 року.

Програма «Енергодім» – потребує, щоб мешканці спершу накопичили певну суму в резервному фонді й провели енергоаудит будинку. Ця робота виконується кваліфікованими спеціалістами й коштує до 20 тис. грн. Енергоаудитом виявляють місця в будинку, де йде втрата тепла. При одержанні такого кредиту відшкодовують до 70% всієї його вартості за рахунок бюджету. А якщо брати такі кредити терміном на 5 років, – то вони виходять копійчаними. Це нова програма і вона почила діяти в кінці 2019 року.

Поряд з державними програмами успішно діє і міська програма підтримки ОСББ. Як зазначає міський голова Геннадій Дикий в Білій Церкві відповідна програма функціонує з 2018 року. І на сьогодні вона одна з найкращих в країні. З міського бюджету відшкодовується найбільший відсоток – до 40% витрат на матеріали. Подібна відсоткова ставка діє лише в Києві, Дніпрі і Луцьку.

Крім того, в минулому році деякі ОСББ нашого міста отримали ще й 20% відшкодування з обласного бюджету.

Фактично, для ОСББ, які вже скористалися програмами підтримки, до сплати залишаються не такі великі суми. Матеріальні затрати передбачаються на оплату енергоаудиту, проєктно-кошторисну документацію та інші послуги. І коли всі роботи будуть виконані, члени ОСББ гарантовано будуть платити за комунальні послуги менше, а жити – краще й комфортніше.

Єдина вимога для отримання такої допомоги з державного та місцевих бюджетів: створення ОСББ, адже всі програми з енергозбереження працюють винятково для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Перше питання, яке виникає — Як створити ОСББ?

Іноді можна почути думку, що створити ОСББ нереально, але це не так. Станом на 01.11.2019 р. у м. Біла Церква створено 118 ОСББ, які охопили 131 будинок. Головне – бажання мешканців і готовність взяти відповідальність за свій будинок на себе.

На сьогодні з усіма запитаннями про будь-які нюанси щодо створення ОСББ можна звертатися до департаменту житлово-комунального господарства (вул.А.Шептицького, 2). Тут створено спеціальний відділ розвитку ОСББ, ОСН та управління житловим фондом. Спеціалісти цього відділу вас не лише поінформують про особливості здійснення управління багатоквартирними будинками, познайомлять із законами про ОСББ, а й детально розкажуть:

– які потрібно підготувати документи та як оформити їх належним чином;
– як підготуватися до загальних зборів співвласників;
– як оформити протокол зборів і написати Статут ОСББ.

На ваше запрошення, спеціалісти відділу прийдуть на зустріч із мешканцями будинку й нададуть консультації та допомогу на зборах. Єдина передумова – це попереднє створення ініціативної групи, з якою вони співпрацюватимуть.

Крім того, працівники відділу надають консультації щодо отримання кредитів на енергоефективні заходи та про діючі програми підтримки ОСББ.

Підказати також, яке кредитування підійде саме вам, допоможуть працівники державних банків, які беруть участь в програмах з енергозбереження: АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк» або АБ «Укргазбанк».

Як пояснила начальник відділення №43 АБ «Укргазбанк» Юлія Бондар, вони надають детальні консультації стосовно збору пакетів документів і їх грамотного оформлення, щоб банк не відмовив у кредитуванні. Сума кредитування може сягати 10 млн грн. Затримок виплат ні з боку органів місцевого самоврядування, ні з боку Державного агенства з енергоефективності за 3 роки, що працює програма, жодного разу не було. Перший рік на кредити в «Укргазбанку» видали 1,5 млн грн, другий рік – 2, 5 млн грн, третій – 6, 5 млн грн. Але насправді це – дуже мало, з огляду на те, які ресурси заплановано на програми. Згідно з ними, державні банки можуть кредитувати набагато більшу кількість ОСББ і таким чином зміцнювати енергонезалежність нашої країни.

Тож не проґавте момент! Використайте свій шанс значно зекономити на опаленні та енергозбереженні! Беріть відповідальність на себе, а держава і місто допоможуть вам в цьому!

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors