Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Кримінал > “Вор у законі”: відтепер кримінальних авторитетів каратимуть до 15-ти років тюрми
“Вор у законі”: відтепер кримінальних авторитетів каратимуть до 15-ти років тюрми
Четвер 4 Червня, 2020

У четвер Верховна Рада України у другому читанні та в цілому прийняла проект Закону № 2513, який передбачає спеціальну відповідальність для “ворів у законі”. «За» проголосували  236  народних депутатів. 

Крім того депутати включили до Кримінального кодексу поняття “сходка”.

Про це йдеться в законопроєкті № 2513.

Законропроєкт дає визначення поняттю “вор у законі”. “Вором у законі” буде вважатися людина, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям або можливостям здійснює злочинний вплив.

Згідно закону, стаття 255 Кримінального кодексу України визначає, що створення злочинної організації, керівництво нею або її структурними частинами, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Нова стаття 255 доповнюється статтею 255–1 “Встановлення або розширення злочинного впливу”, максимальна санкція якої – позбавлення волі на термін від 12 до 15 років із конфіскацією майна.

Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу вчинені повторно або в ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах чи установах виконання покарань караються позбавленням волі від 9 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу “вором в законі” карається позбавленням волі на строк від 12 до 15  років з конфіскацією майна.

Ще одна стаття 255–2 “Організація, сприяння в проведенні або участь у злочинних зборах (сходці)”, з покаранням від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також стаття 255–3 передбачена для тих, хто вирішить звернутися до кримінальних авторитетів у тому числі у статусі “вора в законі” за допомогою. “Звернення за використанням злочинного впливу” буде каратися на термін від 3 до 7 років позбавлення волі з конфіскацією або без.

Закон набирає чинності на наступний день після публікації.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors