Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > В Україні злетять ціни на сигарети: скільки буде коштувати пачка вже з 1 липня
В Україні злетять ціни на сигарети: скільки буде коштувати пачка вже з 1 липня
Середа 5 Червня, 2019

1 липня в Україні підвищать акцизи на сигарети на 9%. Після цього зростуть і роздрібні ціни на вироби з тютюну. В середньому пачка може здорожчати на 2,2 грн.

Варто зазначити, що поки продавці не вичерпають запаси вже куплених сигарет, ціни змінюватись не будуть. Між введенням нових акцизів і подорожчанням тютюнових виробів на прилавках може пройти кілька тижнів.

Пачка після липня подорожчає щонайменше на 2,2 грн

В Україні сигарети здорожчають насамперед через підвищення акцизу. У більшості країн Європейського Союзу пачка коштує приблизно 5 євро. Українці ж досі можуть купувати сигарети за 1,2-1,5 євро. Верховна Рада взяла на себе зобов’язання з часом (до 2024-го) вирівняти ціни.

У результаті чого щорічно акциз підвищуватимуть на 20%. А в цьому році його додатково піднімуть ще й на рівень торішньої інфляції (9%). Щоб зрозуміти, як це позначиться на ціні, потрібно передусім розібратися, скільки курці віддають на акциз.

Як приклад, в кінці минулого року за кожні 1000 сигарет постачальники мали віддати 577,98 грн акцизу. Це приблизно 11,5 грн за кожну пачку. Далеко не всі виробники дотримуються цієї норми, але в середньому частка акцизу має становити близько 60% від загальної вартості пачки. Крім того, в Мінфіні навіть планують ринок зобов’язати чітко дотримуватись зазначених пропорцій.

Минулого року з огляду на зазначену залежність, мінімальна ціна на пачку сигарет повинна була становити 19,1 грн. У січні акциз підвищили до 693,5 грн (13,8 грн із пачки), а з 1 липня збільшать до 756 грн – до 15,12 грн за пачку.

Таким чином, мінімальна ціна зараз має бути підвищена до 23 грн, а з 1 липня – 25,2 грн. Поки чіткої вимоги до частки акцизу в загальній вартості немає. Тому в Україні можна знайти сигарети і дешевше 20 грн. Наприклад, найдешевшу пачку “Києва” з фільтром можна купити за 19,9 грн.

В середньому ж, з огляду на зростання акцизу, українці будуть з 1 липня платити на 2,2 грн більше. А якщо порівнювати з минулим роком, то різниця буде вже приблизно 6,1 грн! Згодом акциз має становити 90 євро за пачку. А це означає, що в 2024-му курці за кожну пачку повинні будуть заплатити десь 91 грн. Правда, також варто враховувати, що через п’ять років курс євро збільшиться, тому і ціна вже буде щонайменше 100 грн.

“Не дивлячись на підвищення акцизів, зростання цін на тютюнові вироби сповільнилося (до 24% за рік). Зокрема, це може пояснюватися індексацією специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 20%)”, – йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors