Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > В Україні вводять нову купюру в 1000 гривень: як вона буде виглядати
В Україні вводять нову купюру в 1000 гривень: як вона буде виглядати
Вівторок 25 Червня, 2019

Національний банк України введе в обіг купюру нового номіналу – 1000 гривень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ. Причиною такого рішення Нацбанк назвав потребу українців.

“З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже практично не використовують монети дрібних номіналів, зате з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень”, – сказано в повідомленні.

Відзначається, що останній раз регулятор вводив в обіг новий номінал 13 років тому – в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами високого номіналу.

У НБУ розповіли, що на лицьовій стороні нової банкноти в 1000 гривень зображений портрет Володимира Вернадського. На зворотному боці надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

“Він обраний за видатний внесок в історію України як філософа, натураліста, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році”, – повідомив глава НБУ Яків Смолій.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти складає 75х160 ммОсновний колір – блакитний.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • “Віконна” захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, має відповідний колір (пурпурний) і яскраво виражений комбінований оптико-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти і тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

Паралельно Нацбанк з 1 жовтня 2019 року виводить з обігу монетиноміналом 1, 2 та 5 копійок. Ці монети перестануть бути платіжним засобом в Україні, ними не можна буде розраховуватися у магазинах та інших закладах.

У результаті — після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу — номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.

«Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу — від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії», — повідомив голова Нацбанку Яків Смолій.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors