Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > У ПЦУ закликали не вважати українською традицією купання в ополонці на Водохреще
У ПЦУ закликали не вважати українською традицією купання в ополонці на Водохреще
Понеділок 18 Січня, 2021

Православна церква України (ПЦУ) закликала не називати купання в ополонках на відкритих водоймах у день Водохреща давньою українською традицією, оскільки такий звичай до 1990-х років в Україні ніколи не фіксувався.

Про це повідомляє прес-служба ПЦУ на сторінці у Facebook у понеділок.

“У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито “традиційних” масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідженнях про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Водохреще в Білій Церкві: як зануритися і не захворіти.

Там зазначили, що, виходячи зі спостережень, масові пірнання у воду на свято Богоявлення фактично з‘явилися у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років. Отже цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження. Історики пов’язують цей звичай із поширеною в Росії традицією пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму як частини здорового способу життя.

Також у ПЦУ назвали хибною думку, що купання у крижаній воді “змиває гріхи”, аргументуючи це тим, що акт занурення у воду не має нічого спільного зі святом без усвідомленого покаяння в гріхах.

“Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Але ми закликаємо не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього. Хто робить такий вибір – має чинити це усвідомлено та відповідально, ретельно зважуючи всі “за” і “проти”: стан здоров’я, причини для такого вчинку, можливі наслідки, зокрема, в умовах пандемії”, – наголосили в прес-службі.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors