Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > У Білій Церкві процвітає ювелірна афера (Відео)
У Білій Церкві процвітає ювелірна афера (Відео)
Понеділок 2 Березня, 2020

Тисячі людей вже стали вкладниками і навіть не підозрюють про свої ризики.

Якщо вірити даним самої B2B Jewelry, то в Україні, Росії та Казахстані працює вже 59 їніхмагазинів. У компанії є власний ювелірний завод, вона обіцяє прибутковість на пасивні інвестиції в вироби з дорогоцінних металів 8% на тиждень або близько 400% річних.

На офіційній facebook-сторінці B2B Jewelry йдеться, що таких інвесторів як Микола вже більше 400 000. Серед ентузіастів проекту ходить цифра в чверть мільярда доларів, які компанія вже нібито привернула у своїх вкладників (підтвердити реалістичність цифр про масштаб діяльності неможливо).

Якщо ж вірити Генпрокуратурі і податківцям, то співвласники B2B Jewelry підозрюються в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, і використанні схеми виведення готівки через фіктивний благодійний фонд.

Тисячі людей купилися на схему легкого “заробітку” з фінансовою пірамідою замаскованою під ювелірну компанію B2BJewelry, яка щодня набирає обертів. Перетворення грошей на попіл  –  головне завдання таких афер, йдеться в ТСН.Тиждень.  

Реклама піраміди є в кожному обласному центрі країни і навіть в невеличкому містечку. Зокрема їх реклама, як і магазин є в Білій Церкві. В кожному ювелірному магазині купа народу. І це ще не все – B2BJewelry є в Росії і має аж 15 магазинів  у Казахстані. 

«Компанія буде щотижня віддавати проценті. Від 8 відсотків і вище. Таких відсотків не дає жоден банк», – заявлять співробітники піраміди.

Що ж це за компанія і про які проценти мова? Журналістка ТСН.Тиждень Ірина Коваленко з колегою, режисером Денисом, за легендою йдуть на закупи ювелірки. «Якщо ви купуєте в виробі срібло або золото, якщо ви купуєте покупку від тисячі гривень, за рік ви заробляєте 104 відсотки. Ви відбиваєте суму», – кажуть продавці.

На ювелірних виробах одразу 2 цінники – вартість, за яку купуєте прикрасу. Інша сума – яку вам повернуть протягом року. Це кешбек. Повна вартість товару плюс 4 відсотки. Вигідний бізнес, чи не так? Вам фактично дарують прикраси. Однак, значно вигідніше придбати сертифікат. Це ось такі паперові прямокутники, де намальовано від  одної  до 27 тисяч гривень. На сертифікати більші проценти до 8 щотижня, а це 416 відсотків річних.

«Ви купили на 5 тисяч гривень, ми множемо на 8%, 400 гривен ви отримуєте кожен тиждень. Одну п’ятницю ми пропускаємо і множемо на 52 тижні, виходить 20 тисяч 800, ви від 5 тисяч заробляєте за рік», – переконують продавці.

І це ще не все – приводьте друзів і отримаєте додаткові бонуси.

«Коли люди бояться, можна тисячу гривень вкласти просто для перевірки. Потім, якщо ви приєднуєте когось зі своїх – дружину, чоловіка, дітей, потім друзів. Тобто у вас зростає мережа і у вас теж від них приходять гроші. Ми вам даємо гроші, за те що ви приводите людей», – додають продавці.

Є і розписана система бонусів, залежно від того, на яку суму зроблено покупок вашою командою, тобто людьми, яких ви привели в проект,  і скільки відсотків вам за це нарахують. Усі виплати переказують на вашу банківську картку, інтернет-гаманеці або на касу реального магазину.

У Дніпрі вже черги стоять за виплатами готівкою. «До 12-ї ночі стояли. Люди приходять з охоронами, з валізами, як завгодно, щоб гроші не проводити по банківських картах», – розповідає одна зі вкладниць піраміди.

Тут можна передати привіт податковій. «Я вперше трусилась, боялась. Три тисячі поклала. А потім думаю, якого я… і поклала 20 тисяч», – додає вкладниця.

Але журналісти ТСН не такі ризикові, тож для початку купили срібні сережки за 1174 гривні.  Розрахуватись можна і у валюті. Документи і не фіскальний чек, який видали, показали юристам, а самі сережки – на експертизу.

«Проста робота, прості вироби, нічого складного немає. Застібки фіксують дуже погано. Треба буде трошки підігнуть їх. Чисто робота і срібло. Приблизно (коштують – ред.) 300 гривень – 400 гривень», – пояснює ювелір.

Усе залежить, як магазин оцінює роботу і наскільки робить накрутку. Навіть із нею ювелір називає меншу суму, ніж на ціннику. Нехай навіть це справді срібно зазначеної проби і зі справжніми камінцями.

І якщо з прикрасою, все більш-менш зрозуміло, то з документами все навпаки. Без ідентифікаційного коду господарюючого підприємства і його повної назви українською мовою.  

«Цих реквізитів ми тут не бачимо. Тут такий гарний бланк з пташкою, якісь печатки. Але вибачте, в мене в дитини іграшкові печатки приблизно отакі. Тут я бачу, що фактично якась фізична особа взяла ці гроші собі», – каже юрист Лаврентій Царук.

Навіть на самій бірці є юридичні прогалини. «Мають бути реквізити заводу-виробника чіткі. Тут їх немає», – додає юрист. 

І ще одне серйозне порушення закону – це розрахунок у валюті і відсутність терміналів. Тобто плати чим хочеш, долари, євро і все кешем без будь-якої можливості зрозуміти, куди увесь цей нал везуть.

Є всі признаки піраміди. І ювелірні прикраси – лише приманка, каже фінансист Ерік Наймай.  Бо для початку  людям дають потримати в руках щось реальне, цінне.

«Дивись, ти можеш заробити на сертифікаті в 4, 5, у 8 разів більше. Навіщо тобі те золото? Ось де заробіток, будь з нами партнером. Я згадую Льоню Голубкова із МММ», – наголошує аналітик.

На картонних бланках сертифікатів – теж жодних реквізитів. Ні слова про умови виплат і під які відсотки. «Будь-яка піраміду існує до того часу, поки в неї зайде останній дурень», – наголошує Наймай.

Засновник проекту – вінничанин Микола Гонта власник ювелірної фабрики і цього надприбуткового бізнесу. «Цей бізнес дійсно рентабельній. Мені вдалося поєднати величезну швидкість продажів і цей же рівень маржі і це дає ось такі ось плоди», – каже чоловік.

А сертифікати без будь-яких реквізитів,  за якими платять шалені відсотки – звичайні подарункові сертифікати, додає Гонта. «Це просто подарунковий сертифікат. Це не документ. Його не купують, сертифікат – це еквівалент ювелірного виробу», – каже бізнесмен.

Утім, прокуратура таки зацікавилась діяльністю вінничанина. Відкрите кримінальне провадження.  Зокрема встановлено, що по рахунках, відкритих банківських установах на користь БО «БФ «Зимородок», зараховувались грошові кошти, як у вигляді благодійних внесків від ряду фізичних осіб, у тому числі у вигляді оплати В2В сертифікату.

Банківською установою встановлено, що у бізнес-проекту «B2BJewelry» є свій веб-сайт, на якому розміщено інформацію, яка викликає вмотивовані підозри в шахрайстві за схемою «фінансової піраміди». Вказане свідчить про те, що учасниками організованої групи, організовано злочинний механізм, який полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом реалізації ювелірних виробів через підконтрольних юридичних та фізичних осіб – підприємців. Але засновник запевняє, що про це не чув. Зізнається, що кримінальну справу мав у минулому.

«Мене звинувачували у підроблені проби, яку я ставлю на золото. Це прирівнюється до фальшивомонетника. Вивчайте документи. Жоден виріб у мене ніколи не було взято на експертизу. Хтось там, щось написав», – каже чоловік.

І запевняє, що бізнес абсолютно чесний, зокрема і в Росії.  І продовжує переконувати, що піклується про фінансове благополуччя українського населення.

Кореспондент 1+1: Ірина Коваленко.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors