Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Сезонне переведення годинників в Україні відмінять: у Раді підтримали законопроєкт
Сезонне переведення годинників в Україні відмінять: у Раді підтримали законопроєкт
Середа 3 Березня, 2021

У Верховній Раді України 277 голосами підтримали у першому читанні законопроєкт, який відміняє обов’язковий сезонний перехід часу.

Якщо закон ухвалять повністю, то в Україні більше не буде переходу на літній час, а постійно залишатиметься нинішній зимовий час, або UTC+2 за міжнародною шкалою.

Ініціатором документу виступив заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, який запевняє – переведення стрілок годинників не повинно завдавати шкоди громадянам.

Вважається, що саме зимовий час є природним і стандартним для певної території.

Тоді як на літній час годинники переводять кожної весни, щоб робочі години більше припадали на світловий день – і таким чином, як вважається, економилися кошти на електроенергію.

В Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні – вперед.

Коли тепер востаннє переведуть стрілки годинників в Україні наразі невідомо. Виглядає так, що 28 березня вона ще перейде на літній час, а восени 2021 року – повернеться вже на постійний зимовий.

Щоб не переходити на літній час зараз, низка депутатів пропонує ухвалити цей законопроєкт якомога швидше – тому ініціативу до другого читання будуть готувати за скороченою процедурою.

За яким часом жити?

Документ передбачає, що в Україні житимуть за київським часом, включаючи тимчасово окуповані території. Перехід на літній та зимовий час, до якого українці звикли з 1981 року, здійснюватися не буде. Обчислення суднового часу в морі буде проводитися за міжнародною системою годинних поясів.

Чому годинники пропонують не переводити?

“Відповідно до всіх досліджень, які проводилися в Україні і за її межами, сезонне переведення стрілок годинника негативно сказується на здоров’ї людини, яке відповідно до Конституції є вищою соціальною цінністю…На моє звернення до всіх академій і міністерств було підтверджено, що жодних розрахунків, які би давали можливість і підстави стверджувати, що це призводить до якоїсь економії не проводились ні в Україні ні за її межами”, – сказав Стефанчук.

Додамо, що ВРУ ухвалила законопроєкт у першому читанні. Навіть якщо найближчим часом його ухвалять в цілому, передбачається, що він набере чинності лише через три місяці з моменту його офіційного оприлюднення. Тому, цієї весни українцям ще точно доведеться переводити стрілки на годину уперед. В цей час парламентарі доопрацьовуватимуть документ.

У Раді вже були спроби відмінити переведення годинників. У 2011 році парламентарі проголосували за перехід на постійний “літній час”, але після невдоволення жителів західної частини країни документ відмінили. Пізніше про скасування переведення годинників взялися в Європарламенті і в Україні про таку ініціативу заговорили знову.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors