Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > “Привіт” із Сибіру: в Україну увірветься найхолодніша зима за 30 років
“Привіт” із Сибіру: в Україну увірветься найхолодніша зима за 30 років
Субота 19 Жовтня, 2019

У січні і лютому в Україні очікуються рекордні за останні 30 років морози.

Про це повідомляється на сторінці Українського гідрометцентру на Facebook. Згідно з даними AccuWeather, морози в Україну принесуть вітри з Сибіру.

“У січні-лютому 2020 року температура впаде до граничного мінімуму. Очікуються і потужні снігопади”, – написано в повідомленні. В січні-лютому 2020 року температура впаде до граничного мінімуму.

Щоправда, самі ж метеорологи кажуть, що робити точні прогнози зараз досить складно – клімат «розхитаний». Однак загальні тенденції цілком зрозумілі: зим «як в дитинстві» нам більше не бачити. Вони будуть переважно теплими, дощовими і… з хвилями екстремальних морозів.

Раніше стабільні зими нам забезпечувала Арктика. В полярних широтах маси холодного повітря оберталися навколо Північного Льодовитого океану, утворюючи циркумполярний вихор (свого роду пояс), який відділяв дуже холодне полярне повітря від повітряних мас помірних широт.

А тепер Арктика стрімко теплішає, циркумполярний вихор слабне і тому тепле повітря з півдня часто проривається в Арктику, витісняє звідти холодне і в помірних широтах починаються арктичні морози. Згадайте, як цієї зими замерзали США та Канада – таке запросто може трапитися у нас.

Кліматолог, учасниця Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату при ООН Світлана Краковська пояснює: погода стає більш екстремальною, і відхилення від норм значно збільшується. Якщо раніше нам погоду формували переважно повітряні маси, які рухалися із заходу на схід – з океану, забезпечуючи досить м’який клімат, то зараз все частіше до нас заносить сухе гаряче повітря з півдня або холодне з Арктики. Саме тому тепер так часто трапляються хвилі надзвичайного тепла або холоду.

Такі сильні перепади – біда і для нашого здоров’я, і для наших міст (будівлі, дороги, комунікації руйнуються значно швидше), і для сільського господарства. Тим більше, що ці «стрибки» зазвичай супроводжуються смерчами, шквалами та іншими небезпечними явищами.

Разом із тим у жовтні в Україну нагрянуло ще одне бабине літо. Такої аномальної спеки синоптики не спостерігали близько 140 років.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors