Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > “Поліцейський в смартфоні”: водіїв почали штрафувати за “доносами” від інших учасників руху
“Поліцейський в смартфоні”: водіїв почали штрафувати за “доносами” від інших учасників руху
Середа 10 Лютого, 2021

В Україні запрацював додаток «Поліцейський у смартфоні». Завдяки йому водії можуть фіксувати порушення інших учасників дорожнього руху і звертатися в поліцію. Але правоохоронці не встигають реагувати на всі сигнали – їх надходить дуже багато.

На підставі заяв працівники поліції вже почали виписувати штрафи. Отримавши таку заяву, правоохоронці викликають порушника до відділку та показують йому відео з моментом порушення, розповідає «Сьогодні».

“Завдяки цій програмі виявляємо набагато більше порушень ПДР, ніж раніше. Отримавши заяву, викликаємо порушника до поліції, показуємо йому відео з моментом порушення. Більшість приходить, визнають провину і згодні сплатити штраф. При цьому дивуються: як вдалося їх виявити?, – розповів заступник начальника управління патрульної поліції міста Бровари Юрій Ющенко.

Технологія досить проста. Мобільний телефон з встановленим додатком постійно записує 30-секундні відеокліпи в циклічному режимі, пояснює сайт dashcamUA. Тобто після запису перших 30 секунд відео наступні 30 секунд записуються, стираючи попередні.

Коли водій бачить порушення ПДР на дорозі, йому потрібно просто клікнути по екрану і останні 30 секунд відео будуть перенесені в постійну пам’ять додатку dashcamUa. Потім користувач може відправити його в поліцію. При цьому всі файли приходять до правоохоронців анонімно. За кожну заяву і його якість відповідають оператори сервісу.

Розробники запевняють, що в системі неможливо змінити, видалити або виправити будь-яке з представлених заяв з ВІДЕОДОКАЗ. Таким чином, система позиціонує себе захищеною від будь-яких проявів корупції.

Партнер проекту dashcamUa адвокат Іван П’ятак роз’яснив, що законодавство не зобов’язує патрульну поліцію притягати до відповідальності водіїв на підставі відеофіксації порушень за допомогою програми.

“Але ми використовуємо закон” Про звернення громадян “, в якому сказано, що поліція зобов’язана прийняти заяву про будь-яке порушення закону. І протягом 30 днів повідомити заявника про результати. В більшості випадків отримуємо відписки”, – підкреслив він.

Мінус в тому, що програма не дозволяє достовірно визначити, хто був за кермом у момент порушення. Можна лише з’ясувати ПІБ власника машини.

На даний момент бета-версія сервісу доступна для користувачів Android. Ведеться робота зі створення програми для iOS.

На другому етапі організатори проекту планують запустити автоматичну систему розпізнавання ДТП і створити центр оповіщення, який би миттєво надавав допомогу в разі аварії.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors