Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Після кількох годин гризні Верховна Рада проголосувала за продаж землі
Після кількох годин гризні Верховна Рада проголосувала за продаж землі
Середа 13 Листопада, 2019

У першому читанні за проєкт закону № 2178-10 щодо скасування мораторію на продаж с/г землі проголосували 240 депутатів Верховної Ради України.

Ініціатором законопроєкту є Кабінет міністрів. Також народними депутатами було подано 10 альтернативних проєктів закону.

Як і передбачалося засідання почалося із затримкою через блокування трибуни народними депутатами від “Батьківщини” та “Опозиційної платформи – За життя”.

Під час виступів представників фракцій проти законопроєкту виступили “Голос”, “Батьківщина”, “Європейська солідарність” і “Опозиційна платформа – За життя”. Таким чином, розгляд законопроекту підтримала тільки фракція “Слуга народу”

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову довелося представляти урядовий проєкт закону під крики “Ганьба!” від опонентів.

Депутати від “Опозиційної платформи – За життя” пропонували свій законопроект, який передбачав продовження мораторію на продаж землі та референдум щодо цього питання.

За словами Юлії Тимошенко у пропонованому кабміном законі не урегульовано питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством, а також на її думку дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів є небезпекою для Ураїни і назвала це колонізацією.

Натомість народний депутат від “Слуги народу” Мар’ян Заблоцький зачитав законопроєкт Юлії Тимошенко від 2008 року про скасування мораторію на продаж с/г землі. Законопроект передбачав продаж землі іноземцям та іноземним компаніям. У відповідь Тишошенко, назвала нардепа представником “зарвавшогося олігарха” Кернел груп.

У документі прописали, що купувати земелю зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України.

Також, дозвіл отримають іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо отримають землю у спадок. Вони зобов’язані “відчужити ділянку протягом року”.

Одному громадянину дозволяється мати 15% сільськогосподарських земель області чи 0,5% сільськогосподарських земель України.

Як уточнюється, з фракції «Слуга народу» відкриття ринку землі підтримали 227 депутів також їх підтримали 13 позафракційних депутатів.

Фракції “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, “Голос”, “Опозиційна платформа – За життя” не дали додного голосу “за”.

Проголосований у першому читанні законопроект передбачає:

  • з 01.10.2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності,
  • визначається суб’єктний склад осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року;
  • встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вказані вимоги не розповсюджуються на випадки набуття у власність земельних ділянок їх орендарями, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, якщо з часу державної реєстрації юридичної особи – набувача права власності пройшло не менше 3 років, а також на випадки набуття у власність зазначеними особами земельних ділянок.
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.





Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors