Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Коронавірус online > Озвучено, як білоцерківцям поводити себе під час карантину – важлива інформація
Озвучено, як білоцерківцям поводити себе під час карантину – важлива інформація
Вівторок 17 Березня, 2020

Оскільки на місцевому рівні було визначено декілька серйозних заходів для убезпечення від коронавірусу (такі як карантин у школах, та закриття публічних місць перебування, окрім продуктових магазинів і аптек), ми спробуємо вам пояснити, який у цьому сенс.

А також наведемо декілька маловідомих (поки що) фактів про коронавірус, які знайшли у поважних медичних виданнях з усього світу. І нагадаємо про те, що саме ви можете зробити для власного захисту.

Згідно статистики у найбільш небезпечному становищі знаходяться саме люди похилого віку, які мають певні хронічні захворювання, такі от як:

• Хвороби серця;
• Діабет;
• Захворювання легенів.

Чому саме вони?

По-перше, організм людини похилого віку вже суто з природніх причин має значно менші шанси на відновлення. А ще, виявилося, є певний зв’язок між препаратами, які приймають люди з хворобами серця та діабетом, і між здатністю коронавірусу атакувати клітини організму. Документ, опублікований в престижному британському медичному журналі The Lancet Respiratory Medicine, вивчав, як коронавірус зав’язується з клітинами людей, щоб вразити їх.

Статтю також опублікували вчені університетської лікарні Базель у Швейцарії та університету Салонік у Греції.

В ній пояснюється, що коронавірус прилипає до клітин і атакує їх, зачепившись за те, що називається ангіотензинперетворюючим ферментом 2 (АСЕ2).

Деяким людям з високим кров’яним тиском або діабетом 1 або 2 типу доводиться приймати препарати, які збільшують кількість АПФ2 у клітинах, щоб контролювати своє захворювання. Тож організм таких людей є в декілька разів вразливішим до саме цього штаму вірусу.

Препарати, які цікавили дослідників, називаються інгібіторами АПФ та блокаторами рецепторів ангіотензину (АРБ).

Це не означає, що потрібно кинути приймати препарати назначені лікарем, оскільки від них також залежить життя хворих, але означає, що саме такі хворі мають бути в десятки разів обережніші щодо своєї поведінки.

Також можна прослідкувати залежність розповсюдження інфекції і менталітетом цілої країни. В країнах, де наразі ситуація найгірша (Італія, Іспанія, Франція) люди звикли ставитись до заборон занадто легковажно, тож тепер влада змушена вводити там надзвичайно жорсткі методи контролю, включно з великими штрафами за безпідставний вихід з дому (можна лише на роботу, в аптеку і в магазин за продуктами).

Натомість у країнах, де дисципліна це спосіб життя (Німеччина) ситуація швидко взята під контроль. Навіть у велелюдному Китаї, де здавалось би бушувати COVID-19 буде дуже довго, бо щільність населення занадто велика – вірус зупинено саме завдяки жорстким обмеженням і каральним заходам.

Клітини цього вірусу, як показують дослідження, не сильно стійкі і не занадто летючі. При кашлі хворого на COVID-19 вони не розповсюджуються на відстань більшу за 2-3 метри. З цього можна зробити основний висновок: намагайтеся не стояти поруч з іншими людьми на відстані ближчій за 2 метри. Особливо, якщо людина має симптоми респіраторного захворювання (наприклад, кашляє чи чхає), але краще взагалі не підходити близько ні до кого.

Ці клітини можуть осідати на предметах навколо хворого і зберігати свою хвороботворність протягом 2-12 годин (при температурі -20 вони взагалі можуть виживати дуже довго) температура, яка знищує вірус +70 – тобто кип’ятіння, термічна обробка речей чи продуктів (саме за такої мінімальної температури готується їжа) знищує вірус тож: не торкайтеся голими руками будь-яких поверхонь ззовні своєї оселі, одягайте рукавички, коли мусите проїхати в транспорті, не чіпайте перил, ручок дверей, піддавайте достатній термічній обробці продукти тваринного походження.

Він змивається! Клітини цього вірусу достатньо великі, щоб можна було їх змити. Миття рук понад дві хвилини зі звичайним милом дасть чудовий ефект запобігання зараженню.

Але між тим, як на ваші руки можливо потрапив вірус і тим, як ви його змиєте водою з милом, ви мусите тримати свої руки якнайдалі від свого обличчя, щоб клітини вірусу не попали на слизові оболонки носа, рота та очей.

Запам’ятайте: миття рук з милом є чудовим засобом запобігання вірусу за умови, що ви не торкаєтесь руками обличчя. Викорініть у собі цю звичку вже зараз (до речі це також допомагає підліткам та людям з жирною шкірою не стати жертвою прищів).

Але ці всі поради для тих, хто за специфікою своєї роботи, чи життєвої ситуації не може лишатися вдома. Для всіх інших найкраща порада – підтверджена досвідом провідних країн світу (у яких стан медицини, а значить готовність на декілька порядків вища, ніж в Україні) ЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА!

Найдієвішим методом профілактики є самоізоляція.

Ось що про неї пише bbc.ua — британо-українська версія висвітлення українських і світових подій в мережі інтернет, сторінка української служби BBC.

Що таке самоізоляція?

Режим самоізоляції означає, що ви маєте залишатись вдома протягом 14 днів – навіть за відсутності симптомів.

На роботу, до школи та в інші громадські місця ходити не можна. Від контактів з родичами на період карантину також краще утриматися.

Не можна ходити в магазини та на ринки. Користуйтеся кур’єрами.

Намагайтесь триматися якомога далі від домашніх тварин – якщо це неможливо, мийте руки до і після контакту.

Головне – сидіти вдома, взагалі нікуди не виходити. ОСОБЛИВО це стосується наших людей похилого віку.

В Білій Церкві міською владою ввімкнуто всі можливі механізми, які допоможуть нам, білоцерківцям не захворіти. Ми всі, від пересічного мешканця до бізнесмена, маємо розуміти необхідність таких обмежень і пристосуватись до цих тимчасових незручностей.

Втім головним і найважливішим залишається наше особисте ставлення до ситуації і наша особиста поведінка. Зараз не час займатися роздуванням паніки і обурюватися обмеженнями. Повірте, на заході живуть люди не дурніші за нас з вами – варто скористатися їхнім досвідом і тоді можливо нам вдасться запобігти найгіршому.

Будьте здорові!

Леся Поліщук

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors