Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Коронавірус online > Обласна лабораторія на Київщині не справляється з кількісю аналізів на COVID-19
Обласна лабораторія на Київщині не справляється з кількісю аналізів на COVID-19
Четвер 9 Квітня, 2020

Тестування на наявність COVID-19 наразі проводять у 37 державних і двох приватних лабораторіях. Про це повідомив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я міністерство охороно здоров’я Ігор Кузін на брифінгу в четвер, 9 квітня.

ПЛР-аналіз на COVID-19 для всієї Київщини роблять лише в одному місці – у Київському обласному лабораторному центрі МОЗ, який розташований у столиці. Всі деталі про тестування жителів Київщини висвітлив Рух ЧЕСНО.

Пропускна спроможність лабораторії, як повідомили Рух ЧЕСНО, – 72 аналізи на день. Наразі понад 400 громадян в області очікують на результати тестування.

відповідь, яку отримав Рух ЧЕСНО від обласної лаборатоії

Тобто, коли в людини запідозрять коронавірус і це буде не просто легка форма, а потреба в госпіталізації, її відвезуть до інфекційної лікарні в Білу Церкву, зроблять забір матеріалу для аналізу, який звідти поїде до Києва на дослідження.

За інформацією “Слідства.Інфо”, більшість обласних лабораторій має потужності, щоб за один раунд дослідження завантажувати в апарат одночасно 12-24 зразки. Водночас у країнах Європейського Союзу користуються здебільшого обладнанням на 96 лунок.

Одне дослідження в обласній лабораторії триває 4-12 годин. Відтак сьогодні в установах МОЗ за добу здатні в середньому провести по 24-50 тестів, а за цілодобової роботи на максимальній потужності деякі з них можуть досліджувати до 100 зразків. Тобто навіть за ідеальних обставин, якщо кожна лабораторія у кожній області працюватиме цілодобово, максимум зразків, які можуть бути проаналізовані за добу в Україні — 2500.

Це суттєво розходиться з даними, які озвучує заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. “Наразі кожна вірусологічна лабораторія може проводити як мінімум 200 тестів за добу. У той же час деякі можуть проводити до двох тисяч тестів”, — відповів він на питання “Слідства.Інфо” 30 березня під час брифінгу.

У цю цифру не вірить і ексочільник Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта. За його словами, найпотужніший апарат працює в Києві, де за добу за умов безперервної роботи можуть опрацювати 300-400 проб. У більшості регіональних лабораторій ситуація значно гірша. “Процес дослідження не автоматизований — потрібно покрутити, покапати, нагріти. Перша частина займає три години, друга так само. Навіть якщо лаборант буде працювати безперервно, він зможе поставити максимум 48 проб за робочий день”.

«Зараз лабораторні дослідження вже проводять у 37 державних лабораторіях, а також були додані дві приватні лабораторії, які мають змогу проводити дослідження на COVID-19. Приватні лабораторії забезпечують щоденне звітування щодо підтверджених випадків та тих результатів, які вони отримують упродовж своєї роботи», – сказав в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я міністерство охороно здоров’я Ігор Кузін.

Mind дізнався, які приватні лабораторії наразі готові проводити ПЛР-тестування, скільки це коштує та коли можна очікувати на результат:

Ilaya Family – експрес тест – 600 грн. При позитивному результаті – безкоштовно ПЛР-тест.

Universum Clinic – забор матеріалу для тесту роблять на дому. Результат через три робочих дні. Вартість 4 000 грн.

Клініка Нова – тест проводять в клініці. Вартість – 850 грн. Якщо потрібна консультація лікаря – 500 грн. Результат  готовий за 5 хвилин.

KinderKlinic – у колл-центрі медустанови Mind розповіли, що ПЛР-тест роблять через сертифіковану лабораторію в Україні – Діла. Вартість 3 000 грн. Забір роблять на дому. Виїзд лікаря і медсестри – 1300 грн. Результат – за 5 днів.

Другий варіант – зібраний матеріал відправляють в сертифіковану лабораторію до Німеччини. Вартість – 750 грн. Виїзд лікаря і медсестри – 1300 грн. Результат – за 10 днів.

Medikom – клініка пропонує пройти тестування вже зараз, після консультації терапевта (669 грн). Вартість експрес-тестування становить 850 грн, вартість ПЛР-тестування – 180 грн. Однак, зробити ПЛР-тестування можливо лише після двох попередніх кроків діагностики (консультації та експрес-тесту). Результати будуть готові протягом трьох-п’яти днів.

Діла – медична лабораторія поки не проводить забір біоматеріалів для ПЛР-тестування безпосередньо у своїх лабораторіях , проте планує допомагати іншим, зокрема, державним медичним установам. «Є інформація, що будемо робити. Але матеріал для тестування буде до нас надходити з медичних установ», – повідомили Mind у лабораторії. 

Оксфорд Медікал – в клініці роблять забір зразків із ротової порожнини та відправляють матеріал на дослідження до київського обласного лабораторного центру МОЗ. Вартість консультації лікаря –  490 грн, вартість ПЛР-аналізу –2650 грн. Якщо здати забір у будній день, то результат буде готовий через два дні, якщо у вихідний – через три-чотири дні.

Добробут – клініка проводила тестування з самого початку епідемії, продовжує і зараз. ПЛР-тестування проводится безкоштовно, але виключно за наявності направлення від терапевта. Вартість консультації в клініці становить 720 грн, виклик лікаря додому – 1645 грн. Матеріал надсилають до міського вірусологічного центру. Результати тесту будуть готові протягом семи днів через велике навантаження на лабораторії.

Сінево, Дніпролаб та Євролаб наразі тестування не проводять.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors