Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Новий санітарний регламент у школах: здорове харчування, теплі туалети та забезпечення транспортом
Новий санітарний регламент у школах: здорове харчування, теплі туалети та забезпечення транспортом
Четвер 10 Грудня, 2020

З 1 січня 2021 року в школах запроваджується в дію новий санітарний регламент для закладів освіти.

Про це під час брифінгу повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Досить велика кількість дітей сьогодні після закладів освіти має ожиріння, має низьку фізичну рухливість, яка впливає на появу неінфекційних захворювань, має інші проблеми, які потрібно вирішувати”, – зазначив Ляшко.

За його словами, МОЗ приділяє значну увагу питанню покращення дитячого здоров’я.

Говорячи про ключові особливості цього санітарного регламенту, Ляшко розповів, що учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл.

Усі працівники шкіл мають проходити профілактичні медичні огляди, а в разі порушення їхніх термінів проходження вони не повинні допускатися до школи і не залучатися до освітнього процесу.

Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена. Також чітко встановлені вимоги до благоустрою території шкіл і встановлено, хто несе відповідальність, і хто повинен слідкувати за дотриманням цих норм”, – підкреслив Ляшко.

За його словами, в новому санітарному регламенті дозволяється організовувати в школах кейтеринг за умови відповідності продуктів вимогам безпеки. Харчування школярів має бути здоровим. Також він зазначив, що до самих продуктів встановлено низку обмежень за вмістом, наприклад, солі, цукру, жирів.

У шкільних буфетах більше не продаватимуть: чіпси; сухарики; попкорн; м’ясні і рибні продукти промислового виробництва; ковбаси; сосиски; копчену і солену рибу; солодощі та цукерки. Вони будуть заборонені для продажу в буфетах.

В раціоні школярів щодня будуть злакові, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти.

Дозволяється бездротове підключення до інтернету за умови розміщення роутерів на висоті не менше 2 м від підлоги. У позанавчальний час роутери повинні бути вимкнені.

Серед вимог до комп’ютерного обладнання – екрани персональних комп’ютерів, які використовуються в школах, повинні мати діагональ від 15 дюймів, екрани ноутбуків – 14 дюймів, але повинна бути мишка і клавіатура.

Меблі в класі мають відповідати зросту учнів. Для профілактики сколіозу, порушень зору і слуху рекомендується пересаджувати учнів в класах 2-3 рази на рік.

Учнів, які часто хворіють на застудні захворювання, ревматизм, ангіни, рекомендовано розміщувати в третьому ряду від вікна, тобто, ближче до внутрішньої стіни.

У кожній школі повинні бути облаштовані внутрішні санвузли.

“У нас кожна 10-та школа має зовнішні туалети. Таким чином ми наражаємо дітей при таких температурних умовах на проблеми зі здоров’ям. Повинні бути внутрішні теплі туалети”, – сказав Ляшко.

“Вперше на нормативно-правовому рівні врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. Тепер у разі, якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про те, що є певні дієтичні потреби, то власник закладу вимушений і зобов’язаний організувати окреме харчування саме для цієї дитини з урахування дієтичних потреб“, – підсумував головний санітарний лікар України.

Відео:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors