Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Назвали війну війною: Рада ухвалила заяву про ескалацію російсько-українського конфлікту
Назвали війну війною: Рада ухвалила заяву про ескалацію російсько-українського конфлікту
Вівторок 30 Березня, 2021

Така кваліфікація означає відкрите визнання того, що Україна перебуває в стані війни з Росією.

Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила заяву щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту, пише LB.

За проголосували 308 парламентарі. Голосували всі політсили, крім ОПЗЖ, яка покинула зал ще до голосування. 

Народний депутат Олександр Мережко (СН) на своїй сторінці в Facebook пояснив, що в цій заяві “нарешті речі називаються своїми іменами: тобто війна називається війною“.

“Іншими словами, дається чітка і недвозначна юридична кваліфікація “конфлікту на Сході України”. Цей конфлікт в термінах міжнародного права є міжнародним збройним конфліктом, точніше, як це вказано у назві заяви, – це “російсько-український збройний конфлікт”. Це – міжнародний збройний конфлікт, який виник в результаті збройної агресії Росії проти України”, – пояснив він.

За словами Мережка, така кваліфікація означає відкрите визнання того, що Україна перебуває в стані війни з Росією

У тексті заяви йдеться про те, що війна Росії проти України триває з 20 лютого 2014. Унаслідок цього було окуповано Крим і Севастополь, а також частини Донецької і Луганської областей, загинуло понад 13 000 українців, понад 30 000 поранено. 

Підкреслюється також, що у вересні 2021 в Білорусі плануються спільні білорусько-російські навчання, які становлять небезпеку для України та сприймаються як загроза ескалації міжнародного збройного конфлікту між Україною і РФ.

Згадано також про масовані обстріли 26 березня, в ході яких було убито чотирьох українських захиснків, ще двоє були поранені. 

“Кремль має припинити вводити в оману весь цивілізований світ безпідставними заявами про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту. Безпосередня роль і участь Російської Федерації у триваючому на сході України збройному конфлікті задокументована та відома міжнародному співтовариству. Росія як сторона міжнародного збройного конфлікту має визнати свою відповідальність за розв’язування збройної агресії проти України й докласти усіх зусиль для врегулювання конфлікту”, – йдеться у заяві.

Верховна Рада цією заявою:

  • вимагає від Росії негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов’язання та вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує, їхню зброю і техніку та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами
  • вітає зусилля Президента України Володимира Зеленського з невідкладної активізації контактів у “Нормандському форматі” з метою спонукання Росії до виконання нею своїх зобов’язань як сторони конфлікту
  • закликає парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації щодо України, у т.ч. останню хвилю ескалації у зоні конфлікту
  • закликає світове співтовариство до продовження та посилення міжнародного політичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів
  • звертається до міжнародних організацій і міжнародних юрисдикційних інституцій із закликом вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями РФ злочинів агресії, воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors