Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Куди з Київської ОДА поділися гроші для медиків?
Куди з Київської ОДА поділися гроші для медиків?
Понеділок 27 Квітня, 2020

Вже другу добу мережею рясніють і ширяться заголовки про неподобство щодо білоцерківської швидкої допомоги. Де гроші, обіцяні публічно найвищими очільниками держави для тих, хто сьогодні на «передовій» боротьби з коронавірусом?

Для початку, я вирішив особисто запитати у білоцерківських медиків швидкої і відразу натрапив на непорозуміння номер один: медиками швидкої у Білій Церкві називають дві структури. Невідкладну і екстрену. І саме в цьому суттєва різниця. Бо медики, які працюють в нашій невідкладній допомозі, так само як і медики, які працюють в білоцерківських лікарнях і якось дотичні до коронавірусу – отримали свої 300% до зарплати за березень. А ось медики екстреної – ні. Отож і почали вони весь цей галас, бо й справді образливо. Саме вони виїжджають у громадські і публічні місця на всі виклики, саме вони ризикують, у разі реальної підозри у хворого на коронавірус, доставляючи його в інфекційну. Непорозуміння номер один і спровокувало питання номер один. Медицину, яка підпорядкована безпосередньо Білій Церкві – фінансує місто, ну принаймні мало таке право до 1 квітня 2020. Воно й винайшло кошти для того, щоб зробити доплати. А от екстрена допомога підпорядкована обласному осередку. А там, навіть не так як у Криму («Денег нет, но вы держитесь») а ще дивовижніше, як в пісеньці: «Гроші в КОДА дуже дивний предмет – наче й дали, але поки що нєт.»

Наша недоцентралізована децентралізація дала вірніше не забрала право і можливість обласним державним адміністраціям розпордяжатися і розподіляти по областям гроші, що виділяються (туго, довго, але виділяються) з державного бюджету. І коли міністр з трибуни гучно говорить, що держава гроші дала – він майже не бреше. Втім йде вже другий місяць карантину, а в місто обласного значення, лікарня якого призначена опорною для лікування хворих на коронавірус з держави, за самими офіційними даними поступило 0 грнивень, повторюю літерами – НУЛЬ гривень.

Тобто КОДА не дала Білій Церкві тих грошей, що ВЖЕ виділила держава. Втім місто має свої ресурси. Як заявляли місцеві чиновники, гроші взяли з резервного фонду, перерозподілили з тих проектів, які можуть почекати і ми маємо таке сяке, але забезпечення.

А от екстренну допомогу має фінансувати безпосередньо область, як і тубдиспансер, онкодиспансер.  Там працюють і лікуються такі самі білоцерківці, а місто не має ЖОДНОГО юридичного права чи можливості їм допомогти.

 А що КОДА? А КОДА мовчить, посміхається, міняє очільників, а грошей не дає.

Не буду вам розповідати, яким чином за кілька тижнів можна прокрутити великі суми, потім повернути їх на місце, а маржу покласти до кишені. Такими речами повинні займатися правоохоронці. Але ситуація, коли люди помирають, медики ризикують і під час таких важких випробувань маски в екстренну возять волонтери, хочеться звернутись до КОДА:

– Вам що – мало часу було, щоб намутити собі і віддати людям зароблене, чи ви там вкрай знахабніли? Де гроші пані і панове? Бо доведете людей до гріха, повикручують вам ноги, а екстрена – не допоможе… і правильно зробить.

Микола Олексієнко

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors