Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Відео > День державного прапора – свято, яке єднає українців (Відео)
День державного прапора – свято, яке єднає українців (Відео)
П’ятниця 23 Серпня, 2019

У п’ятницю, 23 серпня, українці відзначають День Державного прапора. На офіційному рівні свято було затверджене у 2004 році та стало символом шани до багатовікової історії нашого народу.

Як змінювався прапор України на шляху до незалежності

Після того, як Україна ввійшла до складу СРСР, прапор мав такий вигляд: червоний зі схрещеними молотом і серпом, червоною п’ятикутною зіркою, облямованою золотом, а внизу – абревіатура УРСР.

У 1949 році прапор було видозмінено – горизонтальна смуга – червона, а нижня – блакитна. На верхній смузі – золоті схрещені серп і молот, над ними п’ятикутна червона зірка, облямована золотом.

Прапор Української РСР

На шляху до незалежності прапор неодноразово змінювався.

На шляху до незалежності прапор неодноразово змінювався

23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Він і досі, як реліквія, зберігається під склом у музеї ВРУ. З проголошенням незалежності України 24 серпня синьо-жовтому знамену віддали належне й визначили його національним символом.

Кольори українського прапора досі викликають багато суперечок, оскільки одні кажуть, що прапор повинен бути синьо-жовтим, а інші навпаки – жовто-синім. Згідно з популярною інтерпретацією, жовтий колір символізує пшеничні поля, а синій – небо над ними.

Розташування кольорів українського прапора дотепер викликає багато суперечок
Як відзначають день прапора в Україні

Традиційно це свято супроводжується різноманітними пам’ятними, мистецькими та урочистими заходами, які проходять в усіх містах України. Крім того, вже стало доброю традицією цього дня встановлювати державні рекорди, які пов’язані з прапором.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors