Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Білоцерківська міськрада звернулась до Кабміну щодо недопущення продажу “Старої Пошти”
Білоцерківська міськрада звернулась до Кабміну щодо недопущення продажу “Старої Пошти”
Четвер 17 Грудня, 2020

17 грудня відбулось позачергове засідання Білоцерківської міської ради. Приводом для нього стало оголошення, яке оприлюднило ПАТ «Укрпошта»  про продаж  будівлі пам’ятки архітектури «Стара Пошта». 

На передодні сесійного засідання було проведено спільне засідання постійних депутатських комісій з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, соціального захисту, науки, спорту, культури, мови, молоді, прав національних меншин, міжнародного співробітництва, інформаційної політики та постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища за участю представників громадськості та краєзнавців міста.  Було обговорено можливість збереження даної пам’ятки архітектури і містобудування та недопущення її продажу, яка може призвести до втрати цієї цінної історичної будівлі.

На спільному засіданні було прийнято рішення розробити звернення від депутатського корпусу до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства інфраструктури України, Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Київської обласної державної адміністрації, Білоцерківської місцевої прокуратури щодо недопущення продажу пам’ятки архітектури та містобудування XIX століття – Ансамбль споруд пошти.

У ході пленарного засідання депутатами було підтримано відповідне звернення.

Документ містить такий текст:

«У місті Біла Церква за адресою бульвар Олександрійський (50-річчя Перемоги), 43 знаходиться нежитлова будівля та споруди, площею 819,5 м² «Ансамбль споруд пошти», яка згідно постанови Ради Міністрів Української РСР від 06 вересня 1979 року N 442 «Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави» є пам’яткою архітектури та містобудування XIX століття (охоронний номер 910).

Комплекс споруд був зведений в 1825–1833 рр. на поштовій дорозі Москва-Біла Церва-Одеса на кошти Браницьких за індивідуальним проектом невідомого архітектора.

Унікальність даної пам’ятки архітектури національного значення полягає в тому, що вона одна з небагатьох в Україні, яка зберегла своє первісне планування і архітектурне вирішення.

Тому, на сьогодні, її збереження та охорона є чи не основним обов’язком держави в особі її органів державної влади.

У зв’язку з цим, звертаємо увагу, що на сайті Національної електронної біржи оприлюднено оголошення про продаж нежитлової будівлі та споруд, площею 819,5 м² , за адресою: Київська область, місто Біла Церква, просп. Олександрійський (50-річчя Перемоги), 43. Пам’ятка архітектури та містобудування – ансамбль споруд пошти, службова будівля 1820 – 1830 років (https://neb.org.ua/tender/view/341591). Початкова ціна продажу – 8 629 250.00 грн.

Дата проведення аукціону – 29 грудня 2020 року.

Згідно вказаного вище посилання, замовником продажу даного об’єкту виступає саме Акціонерне товариство “Укрпошта” (код ЄДРПОУ 21560045), яке за своїм статусом не являється власником об’єкту, а є лише його балансоутримувачем.

Білоцерківська міська територіальна громада зауважує, що можливий продаж даного майна, не зможе забезпечити впевненість в його утриманні в належному стані, своєчасному проведенні ремонту, захисті від пошкоджень, руйнуванні або ж знищенні.

До цього, варто вказати й про факт існування зареєстрованого в єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінального провадження №42020111030000025 за частиною 3 статті 298 Кримінального кодексу України.

Вказані вище обставини викликають занепокоєння у Білоцерківської міської територіальної громади, яка виступає за його збереження та охорону, як пам’ятки національного значення.

Враховуючи викладене вище, Білоцерківська міська територіальна громада, в особі Білоцерківської міської ради звертається з проханням:

1. Вжити в межах повноважень належних заходів щодо перевірки законності продажу на аукціоні державного майна, а саме пам’ятки архітектури та містобудування XIX століття – Ансамбль споруд пошти (охоронний номер 910);

2. Вжити в межах повноважень належних заходів щодо зупинення проведення аукціону з продажу нежитлової будівлі та споруд, площею 819,5 м², за адресою: Київська область, місто Біла Церква, просп. Олександрійський (50-річчя Перемоги), 43 (ідентифікатор лота UA-PS-2020-12-10-000016-3; ID fba59dc8f61d40e9b5e775463d4c4803; замовник Акціонерне товариство “Укрпошта”);

3. Не допустити продажу пам’ятки архітектури та містобудування XIX століття – Ансамбль споруд пошти (охоронний номер 910);

4. Розглянути можливість безоплатної передачі пам’ятки архітектури та містобудування XIX століття – Ансамбль споруд пошти (охоронний номер 910) з державної власності в комунальну власність Білоцерківської міської територіальної громади».

Питання доповідав Борис Смуток – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, соціального захисту, науки, спорту, культури, мови, молоді, прав національних меншин, міжнародного  співробітництва, інформаційної політики.

Відео телеканалу Місто:

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors