Categories: Новини

В Україні ціни на соняшникову олію наблизилися до оливкової, незважаючи на статус головного експортера

В Україні ціни на соняшникову олію вищі, аніж в Польщі, Чорногорії та інших країнах Європи. Незважаючи на те, що країна вважається головним експортерам цієї продукції в світі, ціни вже доходять до рівня вартості найдешевшої оливкової олії.

Про це в своєму Telegram-каналі написав колишній міністр фінансів Ігор Уманський. “Ціни на олю підскочили ще на початку року з 30-35 гривень за пляшку (0,8 літра) до 70 грн … Наступні півроку уряд або не реагував, або робив вигляд, ніби ось-ось вирішить питання. А тим часом вартість соняшникової олії впритул наблизилася до вартості простих сортів оливкової”, – написав Уманський.

Відзначимо, в великих онлайн-магазинах літр найдешевшої оливкової олії можна купити за 99-97 грн. При цьому ціни на соняшникову нерафіновану олію доходять до 85 грн за 900 мл (або 94 грн за літр).

Що ще варто знати?

  • Ціни на соняшникову олію в Україні залежать від світових. У світі соняшникова олія різко подорожчало, в результаті українські виробники почали відправляти більше продукції на експорт і щоб їм було вигідно забезпечувати внутрішні потреби, ціни довелося підняти.
  • Кабмін дійсно не вводив ручне регулювання ціни. Замість цього там пообіцяли, що слідом за світовими цінами почнуть знижуватися і українські.
  • Вартість соняшникової олії в Україні станом на серпень на 35% вища, аніж в середньому по Європі. Українці платять 2,03 євро (62,86 грн за актуальним курсом), а в Іспанії вартість продукту становить 1,44 євро (45,26 грн), в Польщі – 1,2 євро (37,72 грн).
  • Україна зайняла перший рядок у рейтингу головних експортерів соняшникової олії в світі за підсумками 2020-го. Найбільше продукції доставили в Індію (31%), Китай (20%) і Нідерланди (10%).

admin

Recent Posts

В Білій Церкві виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця

22 травня у ПК «Росава» відбудеться перший великий сольний концерт гурту 100лиця в Білій Церкві. …

1 тиждень ago

У Білій Церкві 11-річного хлопчика на залізниці уразило струмом

16 квітня, в місті Біла Церква двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. Попередньо відомо, що…

2 тижні ago

Директорка дитячого садочку Білої Церкви ​​завдала 730 тис грн збитків громаді

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Білоцерківської окружної прокуратури колишній директорці дитячого садочка у Білоцерківському районі…

2 тижні ago

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» змінив адресу та розширився!

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» радо повідомляє про своє розширення та відкриття нових відділень,…

2 тижні ago

У Білій Церкві виступить співак CHEEV: гостей чекає оновлена програма та всім відомі хіти «Гарно так», «Мрієшся», «Оберігати»

12 травня у ПК «Росава» відбудеться великий концерт яскравого та талановитого CHEEV.  Початок концерту о…

3 тижні ago

Мер Білої Церкви Геннадій Дикий вступив до лав ЗСУ

Міський голова помідомив, що вступив до лав Збройних сил України. Також він зазначив,що є офіцером…

1 місяць ago