У Білій Церкві в підпільній типографії у книжковому магазині виготовляли екстремістську літературу – СБУ

На Київщині Служба безпеки України блокувала діяльність пропагандистів, які розповсюджували екстремістську літературу. До організації причетні – мешканець Київщини, власник книгарні та два його бізнес-партнери.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у Facebook.

У межах захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки та протидії гібридній агресії РФ, Служба безпеки України заблокувала масштабний канал розповсюдження забороненої в Україні екстремістської літератури.

Зловмисники майже рік приховано доставляли з РФ літературу, спрямовану на пропаганду культу насильства, расової та національної нетерпимості й дискримінації.

Розповсюджували її серед учасників неонацистських та праворадикальних рухів, намагаючись інспірувати в їх середовищі протестні настрої. Як результат, метою цієї діяльності була підготовка «сприятливого ґрунту» для вчинення провокацій та дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

За даними слідства, до організації протиправної діяльності причетні мешканець Київщини, власник книжкового магазину та двоє його бізнес-партнерів. Ділки замовляли книги з РФ через інтернет та приховано доставляли їх в Україну.

Збували літературу через розгалужену мережу анонімних веб-ресурсів, розміщених на серверах російських хостинг-провайдерів та через групи у популярних меседжерах.

У листуванні з покупцями зловмисники використовували сервіси анонімізації доступу до мережі Інтернет. Оплату за товар також отримували на анонімні електронні гаманці.

Встановлено, що частина літератури виготовлялася в підпільній типографії, яка діяла у приміщенні книжкового магазину на території м. Біла Церква.

За оперативними даними, підпільний канал розповсюдження забороненої літератури існував майже рік. За цей час зловмисники встигли продати понад 1000 примірників.

У ході обшуків, проведених у приватних будинках правопорушників правоохоронці виявили та вилучили:

– майже 40 примірників заборонених книжок;
– комп’ютери з доказами протиправної діяльності;
– фінансові документи, що підтверджують факти збуту літератури.

Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості) Кримінального кодексу України.

Заходи із викриття та документування протиправної діяльності здійснювали співробітники ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Білоцерківської окружної прокуратури Київської області. Київська обласна прокуратура

admin

Recent Posts

В Білій Церкві виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця

22 травня у ПК «Росава» відбудеться перший великий сольний концерт гурту 100лиця в Білій Церкві. …

6 днів ago

У Білій Церкві 11-річного хлопчика на залізниці уразило струмом

16 квітня, в місті Біла Церква двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. Попередньо відомо, що…

2 тижні ago

Директорка дитячого садочку Білої Церкви ​​завдала 730 тис грн збитків громаді

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Білоцерківської окружної прокуратури колишній директорці дитячого садочка у Білоцерківському районі…

2 тижні ago

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» змінив адресу та розширився!

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» радо повідомляє про своє розширення та відкриття нових відділень,…

2 тижні ago

У Білій Церкві виступить співак CHEEV: гостей чекає оновлена програма та всім відомі хіти «Гарно так», «Мрієшся», «Оберігати»

12 травня у ПК «Росава» відбудеться великий концерт яскравого та талановитого CHEEV.  Початок концерту о…

2 тижні ago

Мер Білої Церкви Геннадій Дикий вступив до лав ЗСУ

Міський голова помідомив, що вступив до лав Збройних сил України. Також він зазначив,що є офіцером…

4 тижні ago