Categories: Новини

Суд заблокував процес перейменування УПЦ МП: чому і чи “вдарить” це по ПЦУ

Окружний адміністративний суд Києва заблокував процес перейменування Української православної церкви Московського патріархату. Це було зроблено за декілька днів до закінчення терміну, відведеного народними депутатами, на зміну назви.

  • Суд тимчасово призупинив процес перейменування УПЦ МП у Російську православну церкву в Україні. Це було зроблено через звернення окремих нардепів до Конституційного суду;
  • Саме це рішення жодним чином не вплине на Православну церкву України. Вона працює і буде далі розвиватися;
  • Ситуація навколо перейменування УПЦ МП довго розглядатиметься в судах.

Що вирішив суд

Суд тимчасово призупинив перейменування УПЦ МП у РПЦ. Таке рішення було ухвалено в понеділок, 22 квітня. На думку Феміди, поки йде розгляд процесу в Конституційному суді, неправильно міняти назву церкви.

“Реалізація нині (до вирішення справи по суті) оспорюваного акта і вчинення на його виконання дій може привести до невиправданого втручання держави в сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи”, — зазначено в заяві.

Йдеться про звернення декількох народних депутатів від “Опозиційного блоку”, зокрема Вадима Новинського, Олександра Долженкова і Василя Німченка. Нардепи просять визнати неконституційним закон про внесення зміни до статті 12 Закону України про свободу совісті та релігійні організації.

Справа в тому, що після оголошення про створення єдиної православної церкви, в Раді ідентифікували УПЦ МП як Російську православну церкву в Україні. На думку ж частини опозиційних нардепів, положення закону “спрямовані на втручання держави в церковні справи”, а також ним “порушуються конституційні права громадян на свободу світогляду і віросповідання”.

У зв’язку з цим суд підкреслив, його рішення не свідчить про фактичне вирішення спору. Воно спрямоване на “консервацію” нинішнього стану справ до остаточного рішення КСУ.

Що буде і чим загрожує ПЦУ?

Ситуація навколо перейменування УПЦ МП ніяк не відіб’ється на роботі новоствореної Православної церкви України. За словами народного депутата від фракції “Народного фронту”, вченого-релігієзнавця Віктора Єленського, боятися немає чого.

“Нині перейшло понад 500 громад зі всієї України в ПЦУ, процес триває. Рішення суду жодним чином не позначиться на роботі церкви, це взагалі окреме питання”, — пояснив народний депутат.

Різко відреагували на заяву суду і в ПЦУ. Так, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря зазначив, що жоден суд не зможе зробити “Московський патріархат — не Московським”.

“До речі, через декілька днів Православна Церква згадуватиме про два найбільш ганебні засідання суду в усій людській історії”, — написав він у своєму Facebook.

“Мені здається, що тими політичними силами, які стоять на засадах підтримки Московського патріархату, використовується тактика юридичного затягування виконання закону. Хоча він діючий, не скасований і повинен виконуватися. Прийшов час, коли норма закону повинна бути виконана, а саме через 3 місяці після публікації рішення Міністерства культури має бути перейменування… Щоб відтягнути рішення, з надією на те, що зміна влади може вплинути на процес, й були подані відповідні позови”, — пояснив деталі причини судового рішення Євстратій Зоря.

admin

Recent Posts

В Білій Церкві виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця

22 травня у ПК «Росава» відбудеться перший великий сольний концерт гурту 100лиця в Білій Церкві. …

2 тижні ago

У Білій Церкві 11-річного хлопчика на залізниці уразило струмом

16 квітня, в місті Біла Церква двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. Попередньо відомо, що…

3 тижні ago

Директорка дитячого садочку Білої Церкви ​​завдала 730 тис грн збитків громаді

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Білоцерківської окружної прокуратури колишній директорці дитячого садочка у Білоцерківському районі…

3 тижні ago

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» змінив адресу та розширився!

Медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» радо повідомляє про своє розширення та відкриття нових відділень,…

3 тижні ago

У Білій Церкві виступить співак CHEEV: гостей чекає оновлена програма та всім відомі хіти «Гарно так», «Мрієшся», «Оберігати»

12 травня у ПК «Росава» відбудеться великий концерт яскравого та талановитого CHEEV.  Початок концерту о…

3 тижні ago

Мер Білої Церкви Геннадій Дикий вступив до лав ЗСУ

Міський голова помідомив, що вступив до лав Збройних сил України. Також він зазначив,що є офіцером…

1 місяць ago