Різдвяний піст 2020: коли починається, що не можна їсти та робити

Цей піст триває 40 днів і завершується традиційно у переддень Різдва. Різдвяний піст є останнім багатоденним постом у році. Традиційно він передує важливому християнському світу – Різдву Христовому.

Різдвяний піст має фіксовані дати початку та завершення. Так, кожного року у православних християн він розпочинається 28 листопада і закінчується у переддень Різдва, тобто 6 січня наступного року. Триває цей піст рівно 40 днів і тому іменується в церковному статуті Чотиридесятницею.

Оскільки заговини (останній день, коли можна наїстися всього, чого душа забажає) припадає на 27 листопада, коли вшановується пам’ять апостола Пилипа, цей піст ще називають Пилиповим.

Харчування в Різдвяний піст: що можна та заборонено їсти

Порівняно з Великим або Успенським постом, Різдвяний не такий уже й суворий. Звісно ж, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця та сир.

Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю забороняються риба й вино, їжу без олії (сухоїдіння) дозволяється вживати тільки після вечірньої. В інші ж дні – вівторок, четвер, субота та неділя – дозволено вживати їжу з рослинною олією.

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, якщо вони припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл посту є лише на вино та олію. З 2 січня по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.

Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби. Що не можна робити в Різдвяний піст

У цей піст не можна грішити повсякденними гріхами. Варто, зокрема, позбутися гріховних помислів і пристрастей. Не злитися, не лихословити й не засуджувати.

Не вітаються в період посту святкування весіль та гучних днів народжень, а також вживання спиртних напоїв.

Також варто утриматися від подружньої близькості.

Значення й мета Різдвяного посту

Різдвяний піст встановлений, щоб до дня Різдва Христового віряни очистили себе покаянням, молитвою і постом, аби з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з’явився у світ.

Гастрономічна складова посту є лише засобом для правильного духовного життя, що ґрунтується на молитві й таїнствах покаяння та причастя. Дотримуючись його, людина цілеспрямовано уповільнює темп свого життя, зосереджується не так на тілесному, як на духовному.

admin

Recent Posts

Наєв завершив свою каденцію на посаді командира тактичної групи “Вугледар”

Генерал-лейтенант Сергій Наєв завершив каденцію на посаді командира тактичної групи "Вугледар". Він розповів, що за…

2 тижні ago

Сергій Наєв: Тактична група «Вугледар» зміцнює захист і нищить ворога завдяки спільним зусиллям та сучасним технологіям

Генерал-лейтенант Сергій Наєв звітує про досягнення тактичної групи «Вугледар»: передані антидронові сітки, медичний транспорт і…

4 тижні ago

Ми не кидаємо своїх у «м’ясорубку»: Сергій Наєв розповів про бойову підготовку бійців

У наших штурмах не беруть участі непідготовлені. Ми не воюємо заради звітності чи галочки у…

1 місяць ago

Наші вдома! Життя кожного українця – найвища цінність

Розпочато один із наймасштабніших обмінів з початку повномасштабного вторгнення — у форматі 1000 на 1000.…

1 місяць ago

Вчитель з Білої Церкви став героєм статті The New York Times

Американське видання The New York Times опублікувало статтю про українського вчителя історії Віталія Дрібницю з…

2 місяці ago

Сергій Наєв: Ворог знову зазнав краху на Новопавлівському напрямку, ЗСУ нищать техніку й штурмові колони

Генерал-лейтенант Сергій Наєв доповів про надзвичайно напружену ситуацію на Новопавлівському та Покровському напрямках. Попри шалені…

2 місяці ago