Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > За “батьківщинівські” схеми: на Київщині звільнили голову облради
За “батьківщинівські” схеми: на Київщині звільнили голову облради
Субота 18 Травня, 2019

У п’ятницю, 17 травня, від виконання обов’язків голови Київської обласної ради була відсторонена “батьківщинівка” Анна Старикова. Також посади позбувся заступник Старикової Володимир Майбоженко (партія “УКРОП”). Відповідне рішення прийняли на позачерговому засіданні Київоблради.

Голосування за звільнення проходило шляхом таємного голосування. “За” проголосував 51 депутат, “проти” – 1. Анна Старикова була головою Київської обласної ради з 10 листопада 2015 року. Є заступником голови Київської обласної організації ВО “Батьківщина”.

При цьому екс-голова не дала депутатам ключі від сесійної зали, тому сесія пройшла в малому залі засідань. На ній були зареєстровані 52 депутати. Першим розглянутим питанням стали зміни до регламенту, щоб для ухвалення рішень необхідною була більшість, а не 2/3 голосів. Розпорядження про скликання позачергової сесії Київської обласної ради підписав заступник голови облради Микола Стариченко.

Як відомо, відсторонені Старикова та Майбоженко – люди голови Київської облорганізації “Батьківщини” Костянтина Бондарєва. Того називають “покровителем” Київщини, а також головним спонсором усіх “батьківщинівських” перипетій у Черкаській міськраді.

 “Моя Київщина” розповідає про основні схеми Анни Старикової на посаді голови обласної ради. Так, скоро мине 6 місяців 2019 року, а бюджет Київської області все не прийнятий. Сталося це через спробу низки зацікавлених осіб протягнути в головний фінансовий закон області чималі кошти на “розпил”.

Не так давно на засідання голів фракцій, яке проводила голова облради Анна Старикова, прийшов голова обласного осередку “Батьківщини”, все той же тіньовий куратор Київщини, Костянтин Бондарєв. І неважливо, що він не є головою жодної фракції. Бондарєв закликав депутатів вимагати від ОДА закласти в бюджет 84 мільйони “депутатських” коштів (по мільйону кожному депутату на “депутатську роботу”) та ще 500 мільйонів на депутатські округи через комунальні підприємства.

Утім, тут почалися проблеми – в Київській ОДА виступили проти такої роздачі грошей на руки депутатам. Тим паче, у 2018 році Рахункова палата у своєму звіті визначила, що депутатські кошти (тоді роздавали по 500 тисяч гривень на “брата”) не відповідають цільовому використанню бюджетних коштів. Адже фактично гроші ідуть на обранців не під реалізацію якихось програм чи проектів, а просто в кишеню…

Утім, тут почалися проблеми – в Київській ОДА виступили проти такої роздачі грошей на руки депутатам. Тим паче, у 2018 році Рахункова палата у своєму звіті визначила, що депутатські кошти (тоді роздавали по 500 тисяч гривень на “брата”) не відповідають цільовому використанню бюджетних коштів. Адже фактично гроші ідуть на обранців не під реалізацію якихось програм чи проектів, а просто в кишеню…

Схеми, на яких роками сидить керівництво Київської облради, на цьому не закінчуюься. Навіть на, здавалося б, елементарних речах там заробляють шалені гроші. До прикладу, комунальний заклад Київської обласної ради “Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”, де в.о. головного лікаря Курмишов О.В. у 2018 році виплатив працівникам закладу до 300% премії. Це стало можливим за рахунок того, що з 3,5 тисяч працівників за штатом 1000 місць – вакантні, в результаті відбувається перерозподіл коштів серед своїх в ручному режимі. Враховуючи кількість працівників, вийшло кілька мільйонів гривень. І це триває роками. Водночас на Київщині ходить легенда про те, що тут нібито немає робочих місць для молодих спеціалістів-випускників медичних вузів.

Крім того, на Київщині не вистачає коштів на лікування чорнобильців. Цьогоріч на їхні потреби було виділено 46 млн. грн. Але виявилося, що завдяки позиції облради відсутній порядок розподілу коштів. В результаті гроші йдуть в пісок. Чому? Все дуже просто. Київська облрада побудувала таку схему, щоб субвенції для чорнобильців роками освоювалися “правильними” лікарями, які виписували рецепти для “своїх” аптек.

Ще одне цікаве підприємство, КП КОР “Сервісно-ресурсний центр”, яке виконує виключно функцію закупівель для закладів освіти. На одній тільки тендерній процедурі у 2018 році вони хотіли заробити на придбанні шкільних автобусів для дітей Київщини понад 5 млн.грн. Справа в тому, що шкільні автобуси по Україні закуповуються по 1,2 мільйона гривень, а на Київщині по 1,8 млн за одиницю. Тендерна процедура була зупинена рішенням голови КОДА – Олександром Терещуком.

Через бажання депутатів підзаробити традиційно страждають звичайні люди. Так, в грудні минулого року у Фастові в результаті вибуху в будинку газу 38 родин залишилися без житла. Тоді ж було виділено кошти з обласного бюджету – 3 млн. 700 тис. грн. Крім того, з резервного фонду державного бюджету у сумі 14 млн. грн. Але люди досі не мають житла через те, що бюджет досі не ухвалено.

Старикова усіляко гальмувала ухвалення бюджету. В результаті замість проведення сесії вона вирішила влаштувати громадські обговорення.

Такий сценарій розвитку подій вкрай нагадує Черкаси, якими також “опікується” Костянтин Бондарєв. Так само, як і напередодні в облраді Київщини, “батьківщинівець” приїздив на пленарку міської ради у Черкасах на початку лютого 2018. Тоді екс-секретаря міської ради Олександра Радуцького відправили у відставку. За кілька тижнів до цього прийняли багатостраждальний міський бюджет під тиском представників однієї з право-радикальних патріотичних організацій.

Відтак, схожою технологією для Київської облради та Черкаської міської ради є й процес розподілу міського бюджету серед “своїх” депутатів. Адже при розподілі коштів міського бюджету та ПСЕР кілька міських обранців-опозиціонерів заявили, що їхні пропозиції не були враховані, а округи залишаються без фінансової підтримки з міської скарбниці. Натомість, на округи обранців, які належатьдо промерської більшості, направлене фінансування чи не за всіма поданими пропозиціями.

Окрім того, все частіше в кулуарах міськради говорять про корупційні схеми черкаського міського голови, “батьківщинівця” Анатолія Бондаренка. Розмови тривають протягом усієї каденції мера, а восени 2018-го прокуратура навіть відкрила кілька кримінальних проваджень проти Бондаренка, одне з яких стосувалось незаконного збагачення очільника міста. Одне ж із останніх гучних питань – визначення монопольного управителя багатоквартирних будинків, що, за словами депутата Олександра Радуцького, вже свідчить про корумпованість “батьківщинівської” влади. Адже переможцем конкурсу став кандидат, вигідний меру. 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors