Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Відтепер магазини і кафе робитимуть на будь-якому поверсі житлових будинків
Відтепер магазини і кафе робитимуть на будь-якому поверсі житлових будинків
П’ятниця 30 Серпня, 2019

Новими державними будівельними нормами щодо житлових будинків передбачено можливість розміщувати вбудовані і вбудовано-прибудовані приміщення громадського призначення: магазини, кафе, салони краси, відділення банків тощо на будь-яких поверхах житлових будинків. Раніше це дозволялося робити лише до 3-го поверху включно.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

За словами заступника міністра норма розповсюджується виключно на нове будівництво житлових будинків. Крім цього, обов’язковою вимогою розміщення такого вбудованого закладу є виділення його в окремий протипожежний відсік.

«Розширюємо можливості для реалізації сучасних та цікавих проектів житлового будівництва. Новими нормами ДБН дозволено розміщувати вбудовані в нові житлові будинки магазини, кафе та інші громадські заклади на будь-яких поверхах. Звичайно, за умови дотримання необхідних протипожежних та інших технічних вимог. Щоб це було, у першу чергу, безпечно та комфортно для кожного – з одного боку не заважало сусідам, а з іншого – створювало додаткові зручності для жителів. Адже тепер найнеобхідніші заклади будуть зовсім поруч», – зазначив Лев Парцхаладзе.

Виняток складають об’єкти, які негативно впливають на людину за рівнем шуму, вібрацій, електромагнітних випромінювань та радіації. Наприклад, кафе з цілодобовим режимом роботи, підвищеним рівнем шуму тощо.

Також нормами ДБН заборонено розміщувати в житлових будинках:

– Готелі та хостели;
– Магазини з сумарною площею понад 1000 кв. м;
– Спеціалізовані заклади і підприємства, експлуатація яких може призвести до забруднення території та повітря;
– Спеціалізовані магазини будівельних, мастильних та інших товарів (наприклад, фарб, лаків, вогненебезпечних речовин і матеріалів);
– Майстерні з ремонту взуття та побутових машин і приладів площею понад 100 кв. м;
– Лазні, сауни, виробничі приміщення, похоронні бюро тощо.

Парцхаладзе також нагадав, що з 1 жовтня 2018 року в дію вступила зміна у ДБН «Житлові будинки», яка дозволила розміщувати в житлових будинках заклади громадського харчування місткістю до 250 місць (раніше було до 50 місць) за умови наявності окремої від будинку території та дотримання необхідних протипожежних та інших вимог.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors