Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > В Україні ціни на соняшникову олію наблизилися до оливкової, незважаючи на статус головного експортера
В Україні ціни на соняшникову олію наблизилися до оливкової, незважаючи на статус головного експортера
Четвер 26 Серпня, 2021

В Україні ціни на соняшникову олію вищі, аніж в Польщі, Чорногорії та інших країнах Європи. Незважаючи на те, що країна вважається головним експортерам цієї продукції в світі, ціни вже доходять до рівня вартості найдешевшої оливкової олії.

Про це в своєму Telegram-каналі написав колишній міністр фінансів Ігор Уманський. “Ціни на олю підскочили ще на початку року з 30-35 гривень за пляшку (0,8 літра) до 70 грн … Наступні півроку уряд або не реагував, або робив вигляд, ніби ось-ось вирішить питання. А тим часом вартість соняшникової олії впритул наблизилася до вартості простих сортів оливкової”, – написав Уманський.

Відзначимо, в великих онлайн-магазинах літр найдешевшої оливкової олії можна купити за 99-97 грн. При цьому ціни на соняшникову нерафіновану олію доходять до 85 грн за 900 мл (або 94 грн за літр).

Скільки коштує соняшникову олію
Скільки коштує оливкова олія

Що ще варто знати?

  • Ціни на соняшникову олію в Україні залежать від світових. У світі соняшникова олія різко подорожчало, в результаті українські виробники почали відправляти більше продукції на експорт і щоб їм було вигідно забезпечувати внутрішні потреби, ціни довелося підняти.
  • Кабмін дійсно не вводив ручне регулювання ціни. Замість цього там пообіцяли, що слідом за світовими цінами почнуть знижуватися і українські.
  • Вартість соняшникової олії в Україні станом на серпень на 35% вища, аніж в середньому по Європі. Українці платять 2,03 євро (62,86 грн за актуальним курсом), а в Іспанії вартість продукту становить 1,44 євро (45,26 грн), в Польщі – 1,2 євро (37,72 грн).
  • Україна зайняла перший рядок у рейтингу головних експортерів соняшникової олії в світі за підсумками 2020-го. Найбільше продукції доставили в Індію (31%), Китай (20%) і Нідерланди (10%).

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors