Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Кримінал > В театрі Білої Церкви виявили мільйонні розтрати бюджетних коштів
В театрі Білої Церкви виявили мільйонні розтрати бюджетних коштів
Вівторок 1 Грудня, 2020

Понад 21 млн грн – на таку суму оцінено фінансові порушення, виявлені під час перевірки бюджетних коштів у Київському обласному управління культури, національностей та релігій.

Про це повідомляє Північний офіс Держаудитслужби.

Тривожні факти, що свідчать про нецільове використання бюджетних коштів, описано у листі, адресованому голові КОДА Василю Володіну. За даними державних аудиторів, на Київщині порушують фінансово-бюджетну дисципліну, що призводить до мільйонних втрат бюджетних коштів. Головна причина – недостатній контроль з боку керівництва обласного управління культури та ігнорування вимог чинного законодавства.

Хитрощі музикантів та артистів

Під час перевірки ревізори виявили порушення на комунальному підприємстві «Симфонічний оркестр «Академія»: половину виділених коштів (6 млн із 12 млн грн) розтринькали на створення і фінансування посад, не передбачених законодавчо-нормативними актами. При цьому керівництво оркестру роками приховувало від Центру зайнятості інформацію про вакантні посади: заступника директора, художнього керівника, економіста та 15 посад артистів.

– Незважаючи на відсутність виробничих можливостей оркестру, загальна чисельність працівників становила 61 штатну одиницю. Протягом року (із жовтня-2016 по жовтень-2017 музиканти орендували нежилі приміщення площею 19 кв. м, а з жовтня 2017 року – лише 5,6 кв. м. Це ставить під сумнів фактичну наявність працівників (рівень їх забезпеченості робочими місцями) та свідчить про створення штучної економії фонду заробітної плати, – зазначив начальник Північного офісу Держаудитслужби Олександр Карабанов.

Фінасові порушення також виявили на підприємстві «Київський академічний обласний музично-драматичний театр ім. П.К. Саксаганського», де кількість усіляких керівників складає половину всіх штатних одиниць. При цьому прикро дивують штучні посади, які непритаманні відповідним відділам: у юрвідділі «працює» помічник директора-художнього керівника, у відділі кадрів –головний інженер, у відділі інформзабезпечення та контролю – «народили» робочі місця для слюсарів і двірників. Окрім того, появились посади начальника костюмерного цеху, заступника начальника костюмерного цеху, завідувача костюмерної, машиніста з прання одягу.

Такі «ноу-хау» суперечать примірним штатним розписам, які затверджені наказом Міністерства культури (№798 від 20.09.2011) щодо потреби введення посад у відділах, службах, цехах). Як наслідок, бюджетні витрати перевищили 3 млн грн.

Як стало відомо редакції БЕЗ ТАБУ з офіційних джерел, нинішнім керівництвом театру усунуті всі недоліки, які суперечать штатним розписам та максимально оптимізовані всі витрати.

Завищені витрати у центрі творчості

Факти розтринькування коштів зафіксовані і в «Київському обласному центрі народної творчості та культурно-освітньої роботи». У цьому закладі теж виявили завищені видатки на заробітну плату, створення штучного фонду економії та безпідставне утримання посад. Зокрема, до штатних розписів додали нових працівників бухгалтерської, кадрової та юридичної служб, прибиральників і комірників, ігноруючи законодавчі нормативи та рішення самої облради (як засновника).

– Внаслідок зазначених порушень стало зайве отримання та використання коштів обласного бюджету у розмірі 1,03 млн грн. Крім того, було завищено асигнування на суму 0,18 млн грн протягом п’яти місяців – із серпня по грудень 2020 року, – повідомили в Північному офісі Держаудитслужбі.

Як свідчать матеріали перевірки, у центрі творчості безпідставно запланували витрати бюджетних коштів на проведення майстер-класів, пленерів, семінарів-практикумів і виставок, які відносяться до переліку платних послуг, затверджених урядовою постановою (№1271 від 12.12.2011). Фінансові порушення також «випливли» під час перевірки розрахунків за електроенергію (її вартість штучно завищили удвічі) та надмірного списання пального для автомобілів «Део Ланос» і «ГАЗ 2705».

Чому на ці та інші «грішки» в КОДА дивляться скрізь пальці, можна лише здогадуватись.

Махінації з пам’ятками спадщини

Незаконним використанням бюджетних грошей також захоплювались у «Київському обласному центрі охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини»: у кошторисі запланували видатки, які не передбачені законодавством, а обсяги фінансування на оплату надбавок і доплат внесли до окремих розрахунків та фонду заробітної плати за посадовими окладами.

Надмірно завищені витрати призвели до порушення вимог наказу Мінкульту «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» ((№ 745 від 18.10.2005) та урядової постанови «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (№ 1298 від 30.08.2002).

Понад мільйон «зайвих» гривень витратили на Центр досліджень коштів загального фонду обласного бюджету. Ще 0,8 млн грн безпідставно витратили на «Київські обласні курси підвищення кваліфікації працівників культури». Крім того, близько 4 млн грн безпідставно нарахували двом бібліотекам – «Київській обласній бібліотеці для дітей» та «Київській обласній бібліотеці для юнацтва».

Зважаючи на численні порушення на Київщині, Північний офіс Держаудитслужби зобов’язав керівників обласних закладів – неухильно дотримуватися вимог бюджетного законодавства та відшкодувати завдану шкоду.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors