Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > В Білій Церкві нараховано 1079 особин безпритульних тварин, – Білоцерківська міська рада
В Білій Церкві нараховано 1079 особин безпритульних тварин, – Білоцерківська міська рада
Четвер 8 Серпня, 2019

Вже третій рік поспіль у Білій Церкві здійснюється підрахунок безпритульних собак за допомогою програмного забезпечення від міжнародної організації «Аnimal-id».  Цей мобільний додаток суттєво спрощує роботу з підрахунку. Волонтери можуть сфотографувати кожну побачену безпритульну тварину, gps-міткою одразу визначається її місцеперебування, а також вноситься візуальний опис: стать, вік, розмір, фізичний стан собаки.

Це не просто підрахунок, це можливість отримати детальну статистику та аналіз інформації. Реальна картина дає змогу належно оцінити ситуацію, розробити план заходів на майбутнє, врахувати загрози та спрогнозувати результати.  Отримані дані є необхідні для формування міського бюджету; для планування роботи відповідних служб у сфері поводження з тваринами.

Цьогоріч цей підрахунок проходив три дні з 5 по 7 серпня, він є більш точним, оскільки було залучено більшу кількість волонтерів, а саме 29 чоловік, а отже охоплено більшу територію міста.  Оскільки, це не перший підрахунок, в цьому році працівники Департаменту житлово-комунального господарства мали змогу перевірити ефективність заходів, впроваджених в минулі роки.

На сьогодні в місті загальна кількість безпритульних собак складає 1079 особин. Спостерігається позитивна динаміка в частині зменшення кількість безпритульних тварин в приватному секторі. Крім того, приблизно на 10% збільшилась кількість стерилізованих тварин у порівнянні з минулим роком. Варто зазначити, що є багато тварин, які є стерилізовані та вакциновані, але без бірок. Як пояснили мешканці, вони їх знімають для того, щоб бірка не заважала собаці. Хочемо наголосити, що не варто цього робити оскільки в таких випадках по декілька разів відловлюють одних й тих самих тварин. Крім того, не можливо проконтролювати вчасну ревакцинацію таких тварин від сказу.

Рівень свідомості білоцерківців, щодо безпритульних тварин значно підвищився. Це яскраво видно по ситуації у міських промислових зонах. Працівники підприємств більш відповідально ставляться до собак на їх території, вони звертаються в департамент  і таких тварин стерилізують і вакцинують.  Після цьогорічного підрахунку визначено території, де є  найбільша проблема зі скупченнями нестерилізованих тварин. В основному це гаражні кооперативи, а також райони вулиць Василя Симоненка (колишня Калініна), Глиняна та Сухоярська тут йде велике наповнення приплоду, тож на ці райони буде звернено увагу і спрямовано роботу зі стерилізації тварин в найближчий час.

Питання безпритульних тварин хвилює чи не кожного білоцерківця. Одні їм співчувають, інших вони лякають, хтось прагне їм допомогти. Ми усвідомлюємо, що нам не під силу врятувати кожну тварину, адже ресурси міського бюджету обмежені. Проте, порівнюючи стан справ з безпритульними тваринами у нашому місті з іншими містами Київщини, варто зазначити, що наше місто є прикладом для інших і це визнають навіть міжнародні експерти. Окрім того Біла Церква оголошена «містом без сказу», оскільки не було зареєстровано жодного випадку перенесення сказу саме безпритульними собаками, а поодинокі випадки стосуються лише диких тварин, які випадково потрапляли на територію міста.

Такий спосіб контролю за популяцією безпритульних тварин, як вилов і стерилізація на сьогодні є найоптимальнішим. А неефективність його можлива лише за сприяння такого фактору, як людський. Оскільки саме від відповідального ставлення мешканців до братів наших менших залежить чи з’являтимуться на вулицях міста нові вухасті безхатченки. Навіть будівництво притулку не зможе розв’язати цю проблему на сто відсотків (бо виловлені тварини все одно випускатимуться згодом після стерилізації та вакцинації) допоки власники тварин не зрозуміють, що стерилізація – це запорука відсутності виснажених цуценят та кошенят на вулицях Білої Церкви, а ще можливість для тваринки прожити довше та якісне життя поруч з хазяїном.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors