Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Надзвичайні події > Узинчани потерпають від екологічного лиха і просять допомоги у В. Зеленського
Узинчани потерпають від екологічного лиха і просять допомоги у В. Зеленського
П’ятниця 14 Червня, 2019

Більше 9-ти років жителі Узина оббивають чиновницькі пороги, просячи врятувати їх від наслідків роботи двох місцевих підприємств, які, на їхню думку, наносять екології міста великої шкоди. Зневірившись в обіцяних чиновниками перевірках і їх реакції, жителі Узина готуються силою блокувати роботу “шкідливих” підприємств і вимагають допомоги у новообраного президента Володимира Зеленського.

На позачерговій 28-й сесії Київоблради 30 травня представники Узинської громади звернути увагу на екологічну ситуацію в місті.

Все частіше в Узині лікарі констатують серцеві та астматичні напади, свербіж у горлі та головні болі, фіксують діагнози: бронхіт, трахеїт, ларингіт. За словами медиків, Узин на Білоцерківщині стоїть на першому місці по захворюваності на онкологічні хвороби.

Значне зростання респіраторних та онкозахворювань в Узині жителі списують на результати роботи спиртового цеху ТДВ “Узинський цукровий комбінат” та свиноферми ТОВ “Узин Агроінвест”.

Узинчани занепокоєні екологічною ситуацією в місті, що вже подали петицію “Зупинити екологічну катастрофу в м. Узин Київської області”, яка була зареєстрована на сайті Адміністрації Президента 11 червня.

У ній зазначається, що в спиртцеху цукрового заводу з 2011 року почали виробляти біоетанол, компонент моторного палива, який і став на думку узинчан причиною різкого погіршення екологічного стану міста. 

Через відсутність належних очисних споруд відходи зливають у водні відстійники та очисні споруди, які передбачені для переробки цукрового буряку. Ці відходи створюють нестерпний сморід, який завдає шкоди не лише жителям Узина, а й навіть навколишніх сіл. Зараз є ризик потрапляння відходів виробництва через каскад водойм та струмків до річки Рось.

В петиції висунуто три вимоги: притягнути до відповідальності голову Узинської ОТГ Віталія Гринчука за недотримання чинного екологічного законодавства, повністю зупинити експлуатацію полігонів промислових відходів ТДВ “Узинський цукровий комбінат” та заборонити здійснювати господарську діяльність, пов’язану з утворенням відходів від діяльністі з виробництва, що отруює повітря і стічні води.

Екс-губернатор Київщини Олександр Терещук подав до суду, вимагаючи скасування дозволу діяльності для спіртцеха ТДВ” Узинський цукровий комбінат “. На наступний день його звільнили. І якщо до 21 червня не проведуть хоча б обіцяну рекультивацію, наші учасники АТО блокуватимуть роботу цих підприємств, а ми підемо до президента Володимиру Зеленському“, – зазначила мешканка Узина Ольга Цуканова.

За її словами, громада готова блокувати діяльність екологічно небезпечних підприємств.

Депутат Верховної Ради по 92-му округу робить все можливе, звертаючись до різних інстанцій, щоб вирішити проблему в Узині. Натомість міністерство екології ігнорують його звернення навіть у залі Верховної ради під час засіданя.

Кого бояться в Узині

Як повідомляє Kievvlast, за даними системи YouControl, ТДВ “Узинський цукровий комбінат” зареєстровано в Узині на вулиці Симиренка. Її керівник – Леонід Павлович Крот. За даними сайту Чесно, в 2006 році балотувався до Верховної Ради від Комуністичної партії.

Засновниками компанії є жителі Василькова Моісеєнко Сергій Юрійович, Моісеєнко Олександр Юрійович і Моісеєнко Світлана Іванівна. Сімейство Моїсеєнко фігурує в списку засновників СВК “РОЗАЛІЇВСЬКИЙ”. У 2011-12 рр ця компанія оскандалилася недоплатою в державну казну 2,4 млн гривень, а також 23,2 тис. Грн до місцевого бюджету через зниження ставки орендної плати.

Згідно YouControl, ТОВ “Узин Агроінвест” зареєстровано в Узині на вулиці Поповича. Керівником є Михайло Анатолійович Коломийчук. Аналогічне ім’я фігурувало в скандалі в Кіровоградській області. Там у 2015 році начальника районного управління освіти Михайла Коломийчука підозрювали в причетності до ряду фінансових порушень відділу освіти Голованівської РДА, він навіть був звільнений, але потім відновився на посаді через суд. Його ім’я пов’язують з чиновником Кіровоградщини Олександром Яровим, який з оточення екс-нардепа Віктора Лозінського ( відбуває покарання за вбивство).

Бенефіціаром і засновником підприємства є Світлана Миколаївна Менчук, зареєстрована в Голованівському районі Кіровоградської області. Вона є бенефіціарним власником 4 і засновником 7 сільськогосподарських підприємств в різних населених пунктах. Її імені в будь-яких скандалах K V не знайшла.

Питання екології

Згідно з повідомленням інформаційного агентства “Погляд”, на початку червня пересувна лабораторія Департаменту екології та природних ресурсів, яка їздила в ОТО за дорученням Терещука зафіксувала перевищення рівня шкідливих речовин в повітрі на території громади.

У зв’язку з цим екс-губернатор направив кілька звернень до Кабміну з проханням дозволити проведення екологічних перевірок підприємств Узинського ОТО: ТДВ “Узинський цукровий комбінат”, ТОВ “Антонівський м’ясокомбінат”, ТОВ “Узин-Агроінвест”, ЧОП “Агрофірма Узинська”, ТОВ ” візит “і КП” Виробниче управління житлово-комунального господарства “.

Як повідомляє директор департаменту екології КОДА Вікторія Кірєєва, вони тримають ситуацію на контролі.

Дізнатися позицію голови Узинський ОТО Віталія Гринчука не вдається, оскільки він не відповідає на телефонні дзвінки.

Нагадаємо, жителі Узина не раз виходили на акції протесту і перекривали дороги. Але в 2017 році численні звернення до обласної влади не увінчалися успіхом, навпаки, департамент екології КОДА видав заводу дозвіл на викид забруднюючих речовин в Узині на найближчі 10 років.

Втомлені бездіяльністю власників спиртового цеху, жителі Узина вже перекривали міжміські траси, пікетували Кабінет Міністрів, зверталися до прокуратури Київської області, до Генерального прокурора, до екологічних служб. Однак, все це не принесло жодних результатів.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors