Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Україну накрило хмарою чадного газу
Україну накрило хмарою чадного газу
Понеділок 21 Жовтня, 2019

Україна з самого ранку 21 жовтня накрита хмарою чадного газу. Рівень забруднення найвищий в Європі, на рівні з промислово забрудненими районами Китаю та США.

За даними онлайн-карти ресурсу Windy на 10:00 21 жовтня його концентрація над нашою країною рекордна і поступається тільки Китаю.

Темними фрагментами позначаються райони з підвищеним рівнем вмісту газу в атмосфері. Судячи з неї, найгірші справи в центральній і східній Україні.

Серед міст з підвищеним рівнем чадного газу також: Київ, Біла Церква, Чернігів, Суми, Ніжин, Прилуки, Лубни, Полтава, Кременчук, П’ятихатки, Кривий Ріг, Дніпро, Харків, Слобожанське, Лозова, Краматорськ.

Цей газ не має ні кольору, ні запаху. При великий його концентрації в повітрі може розболітися голова. Зазвичай отруєння чадним газом відбувається в приміщеннях, тому перша рекомендація – вийти на свіже повітря. Далі – випити гарячий солодкий чай або каву.

«Я не знаю, чи проблема лише у спалюванні стерні та листя. Хіба південь і захід України їх не палять? Але там немає такої концентрації чадних газів. Яка ж насправді причина? Чи будуть офіційні заяви органів влади? Чим ми труїмося? Мова не йде про забруднення мікрочастинками/пилом. Мова йде про забруднення чадним газом, який не має кольору та запаху. Його поширення фіксується космічними супутниками». Про це у себе на сторінці розповів активіст Євген Сойкін.

За його словами, карта поширення чадних газів не збігається з картою поширення туману, який сам по собі не становить небезпеки отруєння.

«Гіпотеза, що це палять стерню та листя руйнується фактом, що поширення чадного газу фактично зупиняється на межі Київської та Житомирської областей. Крім того, відсутність надмірного забруднення над Одесою та Львовом нівелює гіпотезу про те, що це може бути наслідок концентрації автомобілів. Схоже, є якісь інші серйозні джерела проблеми, які або поки не встановлено, або які замовчуються», – вважає активіст.

Такою виглядає ситуація згідно з даними мапи Windy.com.

На думку фахівців, враховуючи той факт, що в Україні немає такої концентрації підприємств, як, для прикладу, у Китаї, причиною забруднення повітря може бути масове спалення листя.

«Вже тривалий час над Україною переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль… Якщо брати до уваги сезон масового опадання листя, кількості викопаної сухої огудини на городах, підготовки городів та полів до зимового періоду, величезні масштаби паління, на печерному рівні – свідомість багатьох громадян, майже повна відсутність покарання за паління трави, бездіяльність відповідних структур у хоча б регулярних попередженнях та поясненнях, то картина виглядає сумною», – зазначила синоптик Наталка Діденко у себе на сторінці в Facebook.

Натомість, премєрміністр України Олексій Гончарук повідомив, що нічого аномального у повітрі в Україні немає. Про це заявив він коментуючи поширені у ЗМІ повідомлення про те, що Україну накрило хмарою чадного газу і рівень забруднення повітря в країні зараз найвищий в Європі, передає Громадське.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors