Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > У Білій Церкві продовжується реалізація Проєкту пробації NORLAU
У Білій Церкві продовжується реалізація Проєкту пробації NORLAU
Четвер 10 Червня, 2021

09 червня до Білої Церкви черговий раз завітала делегація представників Проєкту пробації NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження Пробації в Україні», з якими провела робочу зустріч куратор реалізації Проєкту у нашому місті, перший заступник міського голови – Інна Новогребельська.

Про це повідомила пресслужба Білоцерківської міської територіальної громади.

Пробація – це проєвропейська система роботи з правопорушниками без їх ізоляції від суспільства, що поєднує контроль за виконанням покарань без позбавлення волі та підтримку змін у житті правопорушника, необхідних для його готовності жити без вчинення правопорушень. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, що у Білій Церкві вже протягом чотирьох років впроваджується даний пілотний проєкт. За цей період першим заступником міського голови було проведено численні зустрічі із фахівцями з Норвегії, чия система пробації вважається однією з найкращих в Європі. Було прикладено багато зусиль протягом багатьох місяців Міністерством юстиції України, його підрозділами на місцевому рівні, міською владою та багатьма іншими причетними органами та установами.

Як підсумок – 03 грудня 2019 року у м. Біла Церква відбулося офіційне відкриття унікального для України модельного офісу пробації, створеного за європейською моделлю.

Модельний офіс пробації успішно функціонує, його фахівці виконують всі покладені на нього завдання.

Цього дня представники Проєкту пробації NORLAU в Україні  приїхали обговорити питання подальшої ефективної співпраці з продовження його реалізації.

Делегацію представили: радник NORLAU, що базується в Норвегії Петтер Баук, керівник Проєкту Пробації NORLAU Сірі Фйортофт.

У ході зустрічі Петтер Баук висловив від імені Проєкту Пробації NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні»  вдячність за тривалу співпрацю та підтримку міською владою їхніх активностей задля досягнення спільних цілей розвитку служби пробації в Україні. Акцентував увагу, що Біла Церква є прикладом та моделлю щодо розвитку Проєкту пробації, адже саме у нас його було реалізовано найуспішніше.  

Наголосив, що головною метою Проєкту є підтримка України в подальшому розвитку сучасної служби пробації, включаючи ефективне використання альтернативних санкцій, яких планується досягти й через просування змін та зміцнення кооперації між учасниками системи юстиції.

Петтер Баук відмітив, що  організація, яку він представляє постійно шукає шляхи вдосконалення Проєкту аби зробити його найбільш ефективним за наявних обставин – для партнерів, для громадян, українського суспільства в цілому та у відповідності з пріоритетами України.

Також він поінформував, що наразі Міністерством Норвегії проводиться аналіз впровадження зазначеного проєкту в Україні (м.Біла Церква та м.Харків). За підсумками буде визначено можливість подальшого фінансування його розвитку можливо і в інших містах нашої держави. При його запровадженні братиметься досвіт роботи Білої Церкви.

Перший заступник міського голова Інна Новогребельська зауважила, що міська влада готова до співпраці у запровадженні будь-яких новаторських ідей і ряд успішно реалізованих проєктів, у тому числі й Проєкт пробації є тому підтвердження.

Також акцентувала увагу на необхідності й державної підтримки в налагодженні комунікації між усіма органами, які є дотичними до різноманітних програм із забезпечення безпеки жителів міста. 

Відмітила, що зі свого боку громада у даному напрямку провела велику роботу. Структурними підрозділами міської влади із залученням відповідальних органів було розроблено заходи у рамках Комплексної програми профілактики злочинності, зміцнення законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2021 рік. Окреслила основні напрямки діяльності з даних питань, які убезпечать розвиток злочинності, у тому числі й з питань пробації.

У ході зустрічі сторони обговорили:

– досвід Білої Церкви у цій роботі;

– роль міської влади в розвитку даного сектору юстиції;

– розвиток пенітенціарної реформи та  роль установ/індивідів у сприянні використання альтернативних санкцій в Україні;

– важливість налагодження комунікації між усіма гілками влади та правоохоронними органами в успішному розвитку проєкту;

– розгляд можливостей щодо фінансування у різних джерел;

– підтримка проєкту  міською владою та розгляд можливості курування муніципалітетом даного напрямку роботи та ін.

Перший заступник міського голови Інна Новогребельська запевнила гостей, що міська влада готова до співпраці, за потреби поділиться досвітом з іншими українськими містами і  відмітила, що є надзвичайна необхідність проведення інформаційної кампанії щодо роз’яснення основних положень Проєкту пробації NORLAU в Україні  та відмітила, що має на меті, в продовження започаткованої роботи, створити у Білій Церкві моніторинговий центр.

Експерт з питань пробації та установ виконання покарань Юрій Луценко поінформував про інформаційну кампанію, яка розпочалася в громаді щодо Проєкту пробації NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження Пробації в Україні» та ін.Previous

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors