Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Кримінал > У Білій Церкві в підпільній типографії у книжковому магазині виготовляли екстремістську літературу – СБУ
У Білій Церкві в підпільній типографії у книжковому магазині виготовляли екстремістську літературу – СБУ
Вівторок 25 Січня, 2022

На Київщині Служба безпеки України блокувала діяльність пропагандистів, які розповсюджували екстремістську літературу. До організації причетні – мешканець Київщини, власник книгарні та два його бізнес-партнери.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у Facebook.

У межах захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки та протидії гібридній агресії РФ, Служба безпеки України заблокувала масштабний канал розповсюдження забороненої в Україні екстремістської літератури.

Зловмисники майже рік приховано доставляли з РФ літературу, спрямовану на пропаганду культу насильства, расової та національної нетерпимості й дискримінації.

Розповсюджували її серед учасників неонацистських та праворадикальних рухів, намагаючись інспірувати в їх середовищі протестні настрої. Як результат, метою цієї діяльності була підготовка «сприятливого ґрунту» для вчинення провокацій та дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

За даними слідства, до організації протиправної діяльності причетні мешканець Київщини, власник книжкового магазину та двоє його бізнес-партнерів. Ділки замовляли книги з РФ через інтернет та приховано доставляли їх в Україну.

Збували літературу через розгалужену мережу анонімних веб-ресурсів, розміщених на серверах російських хостинг-провайдерів та через групи у популярних меседжерах.

У листуванні з покупцями зловмисники використовували сервіси анонімізації доступу до мережі Інтернет. Оплату за товар також отримували на анонімні електронні гаманці.

Встановлено, що частина літератури виготовлялася в підпільній типографії, яка діяла у приміщенні книжкового магазину на території м. Біла Церква.

За оперативними даними, підпільний канал розповсюдження забороненої літератури існував майже рік. За цей час зловмисники встигли продати понад 1000 примірників.

У ході обшуків, проведених у приватних будинках правопорушників правоохоронці виявили та вилучили:

– майже 40 примірників заборонених книжок;
– комп’ютери з доказами протиправної діяльності;
– фінансові документи, що підтверджують факти збуту літератури.

Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості) Кримінального кодексу України.

Заходи із викриття та документування протиправної діяльності здійснювали співробітники ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Білоцерківської окружної прокуратури Київської області. Київська обласна прокуратура

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors