Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Тиждень перед Великоднем: що можна робити і від чого краще утриматися
Тиждень перед Великоднем: що можна робити і від чого краще утриматися
Субота 13 Квітня, 2019

Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту перед Великоднем. Оскільки у 2019 році Великдень святкуватимуть 28 квітня, Страсний тиждень припадає на 22-27 квітня.

Страсний тиждень, або Седмиця, присвячений спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа, його стражданням на хресті, смерті та похованню. Протягом всього Страсного тижня віряни намагаються не сваритися, не ображатися, а вільний час проводять у духовних роздумах і молитвах. Крім того, вони обов’язково відвідують богослужіння у храмах.

Всі дні цього тижня прийнято називати Великими. Кожен з них присвячений певній події, описаній в Євангелії. 

Страсний тиждень: назва та значення кожного дня

Великий понеділок

Великий понеділок засвідчує прихід Ісуса в Єрусалим. Ранок починають із молитви і підготовки домівки до Великодня. Чоловіки роблять дрібний ремонт, а жінки проводять ретельне прибирання, велике прання і перебирають весь одяг (зимовий складають у шафу, а літній готують до носіння).

За церковними канонами, в цей день не можна лаятися, заборонено лихослів’я і нечисті помисли. Співати і танцювати у Великий понеділок гріх.

Великий вівторок

Особливу увагу приділяють вибору скатертини і рушники, які мають бути білими з вишивкою червоними, зеленими і золотистими нитками. Скатертиною покриють святковий стіл, а з найкрасивішим рушником підуть на Великодню службу.

Також у цей день купують продукти для Великого дня, а жінки готують лікувальні настоянки. Зі свого боку чоловікам заборонено навіть торкатись до трав, настоянок і порошків.

Велика середа

У цей день закінчують все прибирання в будинку і прикрашають його до Великодня.

У Велику середу виносять усе сміття з дому, і починають купувати яйця для фарбування на Великдень. Згідно з повір’ям, яйця, куплені в цей день, довго не зіпсуються, ідеально покрасяться і будуть найсмачнішими. Саме в цей день слід сповідатися.

 

Чистий четвер

Його прийнято починати з раннього купання. Вважається, що вода у цей день набуває цілющу силу, а купання і молитва допомагають зберегти здоров’я всієї сім’ї на рік.

У четвер прийнято пекти паски. Перед приготуванням тіста необхідно помолитися і очистити думки, інакше паска не вдасться.

Саме в Чистий Четвер дівчата розписують писанки для коханих та готують великодні листівки, а діти зранку ходять до родичів і хресних батьків за “кукуци-гугуци” (пампушками у вигляді символічних пташок).  

У цей день заведено прибирати в будинку. Проводити прибирання після Чистого четверга – погана прикмета. Також у цей день прийнято причащатися, а також класти на стіл хліб і освячену сіль.

Традиційно в четвер прийнято купувати дітям обновки. Однак гроші бажано не давати, оскільки вони нагадують про зраду Юди.

Страсна п’ятниця

Найбільш суворий день тижня, вважається днем ​​скорботи , адже саме в п’ятницю розіп’яли Христа.

В цей день не можна співати, танцювати, слухати музику і робити щось по дому. В пам’ять про страждання Христа забороняється вживати їжу. Вважається, що “той, хто сміється у п’ятницю, проплаче цілий рік”.

Невід’ємною частиною богослужінь у цей день є Плащаниця – плат великого розміру із зображенням тіла Ісуса Христа в труні. Їсти заборонено до її винесення на вечірньому богослужінні.

Велика субота

Цей день вважається днем ​​спокою. Велика субота є найважчим днем для господинь – в цей день готують все для великоднього застілля, а також завершують пекти паски і фарбувати яйця.

Увечері проходить Свята літургія, після якої оголошують благу звістку про Воскресіння Христове і освячують великодній кошик.

У суботу в Єрусалимі також сходить благодатний вогонь.

Велика неділя

По закінченні Великого посту, коли душа і тіло готові прийняти радість Спасіння, приходить Велика неділя – День Великодня.

У цей день знімаються всі обмеження. І не тільки в їжі. Людям знову дозволені веселощі – пісні, танці, проведення весіль та вінчання.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors