Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Відео > Радіоактивна пустеля замість 1000 га землі – результат видобудтку титанових руд (Відео)
Радіоактивна пустеля замість 1000 га землі – результат видобудтку титанових руд (Відео)
Середа 31 Липня, 2019

Розробку Тарасівського родовища у Володарському районі прирівнюють до другого “Чорнобиля”.

У Володарському районі планують запустити шахту для видобування відкритим способом розсипних циркон-рутил-ільменітових і титанових руд. Про те, чому розробку Тарасівського родовища прирівнюють до другого “Чорнобиля” – дивіться у сюжеті телеканалу Крокус та БЦТВ.

Мешканці прилеглих міст і сіл заповнюють петицію на сайті Президента України №22/066586-еп щодо заборони видобувати відкритим способом над річкою Рось розсипних циркон-рутил-ільменітових руд і титану.

У Білоцерківській міській раді було обговорено, чому будівництво даного кар’єру є неприпустимим та може призвести до негативних наслідків, як для Білої Церкви, її прилеглих районів та Київської області в цілому.

Міський голова Геннадій Дикий навів три ключові проблеми:

1. Оскільки розробка буде здійснюватися механічно-гідравлічним способом, а це витрати води від 4 до 12 т води на 1 тонну піску, це призведе до значного навантаження на роботу ТОВ «Білоцерківвода». Крім того, рівень водосховища р. Рось починає стрімко падати – на 1,5-2 м за рік, що триває вже кілька років поспіль. У разі роботи кар’єру ТОВ «Білоцерківвода» забиратиме ще більші обсяги води з водосховища, ця вода також потребуватиме додаткової очистки, значно більшого використання хімічних речовин, що вплине на рівень тарифів за воду та якість такої води, якою користується близько 500 тис. населення;

2. Підприємством не вивчено та не роз’яснено питання, як саме транспортуватиметься такі значні об’єми видобутих порід. Для забезпечення транспортування навіть десятої частини з планованого обсягу потребує залучення значної кількості транспорту (близько 210 машин в день).

3. Також не зрозуміло, яким чином будуть здійснюватися заходи щодо утримання видобутої сировини, а зокрема піску, що має дуже дрібну фракцію, актуальне питання щодо можливого забруднення ним сільськогосподарських земель тощо.

Як повідомляє прес-служба Білоцерківської міської ради, екологічна ситуація в Білоцерківському районі наразі є без того несприятливою, а функціонування подібних кар’єрів можуть призвести до зникнення цілих населених пунктів.

Крім того, функціонування даного підприємства може спричинити негативний вплив на діяльність переробних підприємств Білої Церкви та району аж до можливої зупинки.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors