Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Побори в українських школах: “100 доларів з людини”
Побори в українських школах: “100 доларів з людини”
Понеділок 23 Вересня, 2019

В одній із шкіл міста Києва (№78) процвітає цікава схема з виманювання грошей у батьків. Мова йде про великі суми: так з кожного учня збирають по 2500 грн за місяць, і це не остаточна сума.

Для того, щоб отримати такі кошти, батьків переконують в тому, що їхні діти навчаються не у звичайному класі, а у ліцейному, тому необхідно платити.

Про те, що выдбуваэться у школі Печерського району Киэва, розповіла одна з мам, якій урвався терпець. Її дитина навчається у тому самому “ліцейному” класі.

Школа №78 на Печерську
Школа №78 на Печерську

“Вступали ми начебто до звичайного класу, але потім нам сказали, що у нас ліцей. Що це означає? Ми повинні раз на рік робити внесок 3 тисячі гривень. Нібито ці гроші йдуть на навчальні матеріали та книги. Ми за кілька років не бачили жодного матеріалу, і ніякі книги нам не віддають, хоча ми за них заплатили”, – розповідає мама учня.

Крім цього, раз на місяць батьки мають оплачувати додаткові заняття для дітей. Сума цього року склала 2,5 тисячі гривень.

“Спочатку ми платили 1,2 тисячі гривень, потім 1,5 тисячі, потім 1,7 тисячі. А в цьому році нас просто поставили перед фактом – платите 2,5 тисячі. На логічне запитання – “за що ми платимо?”, відповідь одна: “не подобається, йдіть до звичайного класу або взагалі переходьте до іншої школи”. Але чому ми повинні кудись переходити, якщо дитина тут провчилася вже кілька років, у неї є свої друзі, свій колектив?”, – розповідає жінка.

Школа №78

На додаткові гроші після закінчення уроків з дітьми займаються ті ж самі вчителі. Їм викладають риторику, звичайну англійську тощо.

“Якби тут була поглиблена англійська, або якісь цікаві предмети? Насправді нічого тут цікавого немає. Тому половина батьків після уроків забирає дітей і розвозить по своїх секціях, гуртках і курсах. У школі рівень викладання іноземної мови низький.

І я не розумію, за що я плачу такі гроші? Причому заносити гроші можна просто у конверті завучу. Або перераховувати на рахунок якогось ФОПа. І суми можуть бути різні. Хтось каже, що платить тільки 50%, бо у нього двоє дітей”, – розповідає мати.

Як не дивно, у школі №78 офіційно жодних ліцейних класів немає. “У нас офіційно немає ніяких ліцейних класів, у нас звичайна школа”, – повідомила завуч навчального закладу Віта Павличенко.

За її словами, у школі №78 у другій половині дня працює приватний ліцей “Алско”. “Це позашкільний навчальний заклад, вони самостійна організація, яка працює у другій половині дня”, – сказала Павличенко.

Саме приватному навчальному закладу “Алско” батьки добровільно-примусово і платять такі суми. У цьому “Алско” також працюють ці самі шкільні педагоги.

“У них там свій педагогічний склад, але деякі наші вчителі теж там працюють”, – запевнила завуч.

“Дивно, а чому самі батьки не звертаються? Це ж їхні гроші, вони ж підписують договір”, – дивується завучка.

А ось на запитання, чи можуть батьки, діти яких не хочуть ходити після уроків на ці “заняття”, не укладати договору з “Алско” і не платити гроші, завучка відповіді не надала. Точно так само як не змогла назвати точно суму, яку вимагають у батьків ліцеїстів вносити щомісяця.

Скільки таким чином заробляють на батьках у школі №78, підрахувати неважко. У кожній паралелі існує по 2-3 ліцейних класи. Якщо в середньому у ньому 26 учнів, то за дев’ять навчальних місяців лише два класи заплатять 1 млн 170 тисяч гривень. А якщо врахувати всі паралелі, то мінімум – 13 млн грн. Непоганий дохід.

До речі, схожа ситуація і у школі №314 Дарницького району. Виявляється, приватний ліцей “Алско” працює і на базі цього навчального закладу. Щоправда, платять тут менше.

''100 доларів з людини'': як в українських школах вимагають гроші
Сайт “Алско”

В інших школах батьки розповідають, що платити за місяць доводиться по 300-500 гривень. Причому, як розповіла мама учня 315-ї гімназії Києва, у цю суму входить і додаткове заняття з англійської. У школі №341 за місяць батьки здають по 350 грн.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors