Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > На 95-му році пішов з життя Теодор Дячун – славетний воїн УПА, почесний громадянин Білої Церкви
На 95-му році пішов з життя Теодор Дячун – славетний воїн УПА, почесний громадянин Білої Церкви
Понеділок 24 Травня, 2021

24 травня пішов з життя Теодор Дячун – славетний воїн УПА, почесний громадянин Білої Церкви, щирий патріот України, нескорений борець, завдяки якому Україна є.

Про це повідомив мер Білої Церкви, Геннадій Дикий на своїй сторінці у Facebook.

Геннадій Дикий

Разом з усією білоцерківською громадою хочу висловити глибоке співчуття близьким та рідним Теодора Григоровича. Його смерть це непоправна втрата для усіх нас. Вічна пам’ять Герою!

Дячун Теодор Григорович був керівником Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА ім. Василя Якуб’яка Київського крайового братства ОУН-УПА, комбатантом Української Повстанської Армії. 31 серпня 2017 року Білоцерківська міська рада визнала Теодора Дячуна Почесним громадянином Білої Церкви.

Як повідомила Білоцерківська міська організація ВО «Свобода», він народився 20 березня 1927-го у селі Стегниківці на Тернопільщині. У 1941 році пішов у підпілля після того, як побачив трупи 1,2 тисячі в’язнів Тернопільської тюрми, яких розстріляло НКВС (серед них було двоє дядьків Теодора Дячуна — Гнат та Іван). 1945 року офіційно вступив до ОУН. Почав воювати у лавах УПА. 1949-го був арештований на явочній квартирі. За рік — засуджений до розстрілу. Вирок змінили на 25 років каторги і п’ять років таборів. В Україну повернувся 1978-го. З 1980-х оселився у Білій Церкві на Київщині. Після відновлення української незалежності — продовжив провадити активну громадську та політичну діяльність. Брав участь у Революції Гідності, регулярно чергував на Майдані, їздив на фронт російсько-української війни.

Нагороди та вшанування:

  • Орден «За заслуги» III ст. (26 листопада 2005) — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність.
  • Відзнака Президента України — Хрест Івана Мазепи (24 серпня 2017) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.
  • годинник від Голови Верховної Ради України
  • відзнака «За заслуги перед Київщиною» Київської обласної ради (вересень 2016)
  • Почесний громадянин Білої Церкви (від 31 серпня 2017 року).

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors