Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Мінфін відповів на вимогу банків згорнути програму по кредитах для МСБ “5-7-9”
Мінфін відповів на вимогу банків згорнути програму по кредитах для МСБ “5-7-9”
П’ятниця 27 Серпня, 2021

Нагадаємо, раніше банкіри написали в Мінфін з проханням значно перетворити кредитну програму для підприємців «5-7-9» або зовсім закрити.

У Міністерстві фінансів відповіли кредиторам, заявивши, що в умовах пандемії дана програма націлена на збереження і захист функціонуючого бізнесу. Більше 20 тис. господарств скористалися кредитами з держпідтримкою. Завдяки такій програмі держава змогла надати допомогу бізнесу, використовуючи методи і інструменти аналогічні тим, що застосовувалися в більшості країн Європейського союзу. Це дозволило забезпечити конкурентоспроможність українського бізнесу на світовому ринку, – підкреслили у відомстві.

Також за результатами 2020 року бізнесмени, які скористалися пільговою програмою, змогли збільшити обсяг відрахувань в казну як податок на прибуток на 19% і по ЄСВ на 8%.

У період розробки заходів для реального сектора економіки в українському уряді вивчили успішний досвід європейських країн і позитивні результати роботи аналогічних кредитних програм. З поширенням вірусу Covid-19 і настанням глобальної пандемії все без винятку держбанки ЄС ввели програми, що підтримують бізнес. Перш за все, короткострокової ліквідності МСП з метою подолання наслідків локдауна за рахунок видачі короткострокових позик для поповнення оборотного капіталу з нульовою відсотковою ставкою. Держава забезпечувала 100% гарантію повернення коштів для всіх позичальників без винятків. Як уточнюють в Мінфіні, багато європейських держав продовжили програми до кінця поточного року.

«Професійне співтовариство вважає раціональним поступово обмежувати дію програми з 4 кварталу 2021 року. Надалі доцільно повністю згорнути програму або істотно перетворити щоб підвищити ефективність використання коштів зі скарбниці», – повідомлялося в листі банкірів.

Сергій Марченко, який обіймає посаду міністра фінансів, в березні 2021 року обіцяв переглянути умови «Доступних кредитів» в частині надання перекредитування минулих кредитів, але програма залишилася без змін.

Нагадаємо, крім програми «Доступних кредитів» бізнесменам надаються короткострокові кредити в мікрофінансових організаціях. Як повідомляє сервіс по підбору термінових кредитів Crezu, підприємці можуть оформити першу позику під 0.01% на строк до місяця в деяких МФО в рамках акції з залучення нових клієнтів.

Показати все

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors