Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > “Дистанційка” чи звичний формат: у МОН розповіли, чи підуть діти до школи з 1 вересня
“Дистанційка” чи звичний формат: у МОН розповіли, чи підуть діти до школи з 1 вересня
П’ятниця 23 Липня, 2021

Вже майже половина літніх канікул, тож школи ретельно готуються до початку нового навчального року. Яким він буде та чого чекати учням – читайте у статті.

Навчання в Україні від 1 вересня очікується, що почнеться в очному форматі, а не у дистанційному режимі. Цьому має сприяти вакцинація проти коронавірусу українських освітян.

Про це заявила заступниця міністра освіти та науки Любомира Мандзій, пише “Укрінформ”.

Вона уточнила, що у МОН розраховують на вакцинацію більшості педагогів до 1 вересня, щоб розпочати навчання у традиційному форматі. Але, Мандзій висловила думку, що елементи “дистанційки” так чи так будуть застосовуватися. Зокрема, МОН буде розширювати Всеукраїнську школу онлайн, більше використовуватиме змішаний формат навчання.

“Ми розраховуємо, що більшість педпрацівників будуть провакциновані до 1 вересня, це дозволить почати навчання у закладах освіти без дистанційних процесів. Але все це залежить від епідемічної ситуації”, – сказала Мандзій.

Щодо можливості вакцинації проти COVID-19 дітей віком від 12 років, то за її словами, такі рішення залежать від Міністерства охорони здоров’я. Наразі ж діти не підпадають під вакцинацію.

“Будемо мати рекомендації МОЗ – тоді будемо вести бесіди з батьками щодо тих чи інших тенденцій”, – пояснила заступниця міністра.

Яким буде новий навчальний рік

Формат навчання

2021 рік планують розпочати традиційно – у звичному режимі. Так, міністр освіти Сергій Шкарлет запевнив, що позиція МОН така – дитячі садочки, спеціальні установи і учні 1 – 4 класів обов’язково повинні навчитися очно.

За його словами, на дистанційне навчання підуть не всі, а за забарвленням територій. Так, в червоних зонах доведеться працювати в рамках дистанційної освіти.

Раніше у МОН також заявляли, що формат, в якому буде проходити новий навчальний рік, залежатиме від епідемічної ситуації на території окремих регіонів.

Водночас голова ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер додала, що повернення дітей до очного навчання з вересня 2021 року залежить і від темпів вакцинації.

Скільки буде канікул для учнів

Більшість шкіл України вчаться за класичною семестровою системою, що включає в себе 4 чверті, об’єднані в 2 семестри.

Тож, така система навчання передбачає 4 канікулярних періоди:

  • осінні канікули – з 25 по 31 жовтня 2021 року;
  • зимові канікули – з 25 грудня 2021 до 9 січня 2022 року;
  • весняні канікули – 28 березень по 3 квітня 2022 року;
  • літні канікули – з 1 червня по 31 серпня 2022 року.

Що може вплинути на зміну цих дат? На тривалість і дати канікул може вплинути епідеміологічна ситуація з поширенням коронавірусу.

Так уже було з осінніми канікулами в 2020 році, коли через спалах COVID-19 уряд рекомендував українським школам почати канікули на півтора тижні раніше, а зимові канікули розпочали майже на тиждень пізніше.

Якою має бути структура навчального року

  • Розпочинається у День знань – 1 вересня (якщо у цей день вихідний, то навчальний рік розпочинається у перший за ним робочий день).
  • Закінчується не пізніше 1 липня наступного року.
  • Тривалість канікул протягом навчального року мінімум 30 календарних днів.

Школа встановлює в межах часу, передбаченого освітньою програмою, структуру навчального року за:

  • чвертями,
  • півріччями,
  • семестрами.

Педагогічна рада має визначити структуру й тривалість навчального року, тижня, дня, занять і відпочинку між ними.

Тривалість навчального року має складати не менше:

  • 720 навчальних годин – у початковій школі (1 – 4 класи),
  • 890 навчальних годин – у гімназії (5 – 9 класи),
  • 1110 навчальних годин – у ліцеї (10 – 12 класи).

До слова, головний санлікар Ігор Кузін вважає, що невакцинованих дітей, у яких немає протипоказань до щеплення, не треба допускати до шкіл. За його словами, їм краще обрати дистанційне навчання.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors