Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Добре там, де недорого: порівняння цін і доходів в Україні та Європі
Добре там, де недорого: порівняння цін і доходів в Україні та Європі
Понеділок 10 Серпня, 2020

На сайті “Сегодня” порівняли ціни на базовий набір продуктів харчування, комуналку, проїзд в транспорті і знімання квартири в Україні та ЄС.

Експерти зафіксували зростання економічної прірви між багатими і бідними українцями. Щорічний аналіз показав, що останнім часом це було дуже яскраво виражено. Уже влітку в Україні почалося стрімке зростання зарплат – про це говорять останні дані Держслужби статистики. І в липні середньостатистичний працівник став багатшим більш ніж на 1000 гривень, але далеко не всі так розбагатіли.

А недавно Євростат опублікував опублікував дослідження про рівень життя в країнах ЄС, порівнявши ціни на продукти, алкоголь, розваги, одяг і комуналку. України в цьому списку не було, але ми вирішили подивитися, як відрізняються ціни в Україні та в Європі.

В Україні одні з найнижчих у Європі цін на громадський транспорт, продукти та комуналку. При цьому оренда житла у великих містах практично дорівнює середній зарплаті. Також українці програють європейцям за більшістю пунктів, якщо порівнювати, скільки вони зможуть купити на одну зарплату товарів і послуг.

  • Україна

В Україні середня зарплата становить 346 доларів (9571 грн), в той час як оренда житла у великих містах досягає 307 доларів, а за комуналку потрібно заплатити 94 дол. Зате в транспорті у нас можна проїхатися за 0,25 дол., а абонемент у фітнес-зал на місяць купити всього за 17,25 дол. Разовий похід в кіно обійдеться українцям в 3,6 дол., а чашка капучіно 1,04.

  • Польща

У той же час, наприклад, в Польщі оренда однокімнатної квартири недалеко від центру міста буде коштувати 566 доларів, комунальні послуги – 183 долара, разовий проїзд в транспорті – 0,91 дол., страва у ресторані близько 6,6 дол., а чашка капучіно – 2,35 дол. У той же час середня зарплата там досягає 851 долара.

  • Німеччина

У Німеччині ціни вже набагато вище, але і середня зарплата там становить 2757 доларів. Оренда квартири обійдеться в 877 дол., а за комуналку потрібно заплатити близько 257 дол. Абонемент у спортзал на місяць там коштує 35 доларів, а за чашку капучіно потрібно віддати 3,25 дол.

  • Угорщина

Угорщина за цінами схожа з Польщею. Так, середня зарплата тут близько 785 дол., оренда житла 426 дол., а комуналка 170 доларів. У той же час абонемент в спортзал там стоїть 37,8 дол., а похід у кіно обійдеться в 6 доларів.

  • Італія

Вищі ціни в Італії, де середня зарплата становить 1694 доларів, оренда житла – 727 дол., комуналка 185 доларів, а разовий проїзд в транспорті 1,7 дол. За страву в ресторані середньої цінової категорії там доведеться віддати 17, 66 дол., а за абонемент в зал аж 57 доларів.

  • Швейцарія

У Швейцарії середні зарплати досягають 6109 доларів, оренда однокімнатної квартири коштуватиме близько 1658 дол., комунальні послуги 218 дол. За поїздку в громадському транспорті тут потрібно віддати майже 4 долари, а за одну страву в ресторані – 27 доларів, капучіно ж обійдеться в 5 дол. А ось абонемент у спортзал на місяць за мірками України коштує космічних грошей – 93,6 долара, тоді як похід у кіно – 20 доларів.Ціни в Україні та країнах Європи

“Що стосується цін на продукти, то в Україні вартість їжі найнижча. Особливо дешево в порівнянні з європейськими країнами у нас коштує м’ясо, алкоголь і сигарети”, – підсумували журналісти.

В Україні з січня по червень 2020 року зростання цін склало 2,4%. У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.

В Україні за останній рік істотно подорожчали сигарети – ціна виросла на 20-30%. Також на 8% (з 16,30 грн до 17,61 грн за пляшку) подорожчало пиво.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors