Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Коронавірус online > Чому закупівля апаратів ШВЛ та засобів захисту на Київщині заблокована?
Чому закупівля апаратів ШВЛ та засобів захисту на Київщині заблокована?
Четвер 9 Квітня, 2020

Медики Київщини залишаються без належного захисту, а пацієнти, хворі на коронавірус, другий тиждень чекають на нові апарати штучної вентиляції легень.

Детально у розслідуванні Руху Чесно:
Київська облрада виділила на ці закупівлі 76 млн грн ще два тижні тому. Тепер же голова комісії з питань охорони здоров’я б’є на сполох – наближається пік епідемії, а закупівлю не здійснено, і він не може отримати відповідь у заступника голови ОДА, чому так сталося. 

У профільному департаменті твердять, що в ОДА хотіли прокрутити корупційну схему й замовили найдорожчий лот – апарати штучної вентиляції легень – у фірми, яка не має офісу та протягом кількох років свого існування провела закупівлі на загальну суму 2 млн грн, а термін постачання апаратури визначили до кінця 2020 року. Наразі в Київській області є низка підприємств, котрі замовили в ТОВ “Компанія Елдімед” апарати ШВЛ на торгах за однаковою ціною – 718 тис. грн за штуку. Директор Департаменту охорони здоров’я звернувся до Офісу президента й вимагає зупинити корупційну закупівлю.

Тим часом радницею голови КОДА з питань закупівель медобладнання призначають ексзаступницю очільника ОДА Аллу Арешкович, яку призначили на цю посаду за попередньої влади. Її кандидатуру лобіював нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський.

У ситуації, що склалася на Київщині, розбирався Рух ЧЕСНО.

Скільки виділила облрада на боротьбу з коронавірусом

З початком загальноукраїнських карантинних заходів у зв’язку зі стрімким поширенням коронавірусу ради всіх рівнів, від Верховної до сільських, почали переформатовувати річні бюджети та максимально перекидати фінансування на медицину.

Не стала винятком і Київська облрада. 17 березня її депутати своїм рішенням погодили додаткове фінансування для посилення боротьби з коронавірусом. Вони внесли зміни до програми “Здоров’я Київщини” за пропозиціями Департаменту охорони здоров’я, який урахував потреби медзакладів області. 

З обласного бюджету було виділено 76 мільйонів гривень:

  • 19 млн грн – на придбання засобів індивідуального захисту: масок, біокостюмів, рукавичок тощо; 
  • 57 млн грн – для закупівлі медичного обладнання: апаратів штучної вентиляції легень (далі – ШВЛ), лабораторного устаткування для проведення високоточних аналізів шляхом дослідження полімеразної ланцюгової реакції (далі – ПЛР). 

Як відомо, державні закупівлі забирають досить багато часу, якого наразі ані хворі, ані медики, котрі чекають на елементарні маски та рукавички, не мають. Тому 20 березня уряд ухвалив постанову, за якою тепер закупівлі, необхідні для боротьби зі спалахами коронавірусної інфекції, в умовах нагальності здійснюватимуться за спрощеною процедурою з обов’язковим оприлюдненням в електронній системі всієї інформації про проведену закупівлю (ціна, обсяг тощо). 

“Для цього укладений договір про закупівлю має бути завантажений в електронну систему разом з усіма додатками до нього. Завдяки цьому бюджетні кошти будуть витрачатися прозоро та контрольовано”, – йдеться в повідомленні на сайті Кабміну.

Чому спрощена процедура стала надскладною на Київщині

Руху ЧЕСНО стало відомо про доповідну директора Департаменту охорони здоров’я (далі – ДОЗ) Київської облдержадміністрації (далі – КОДА) Максима Іонова до Офісу Президента України. 

У документі Іонов зазначає, що управління внутрішнього аудиту вбачає ризики неефективного використання бюджетних коштів у результаті закупівель 46 апаратів ШВЛ, двох лабораторій для проведення ПЛР-досліджень та масок і захисних костюмів. Також він наголошує, що в.о. голови КОДА Василь Володін та профільний заступник Олег Торкунов поінформовані про наслідки, але однаково наполягають на підписанні договорів на закупівлі з боку ДОЗ.

24 березня, наступного дня після уточнень уряду щодо спрощеної процедури закупівель, ДОЗ було оголошено чотири тендери на загальну суму понад 58 мільйонів гривень із 76 мільйонів, які виділила облрада. Розраховували закупити:

Документи готував тендерний комітет з урахуванням потреб, наданих департаментом. Торги провели одним днем і визначили переможців. У найдорожчому конкурсі на 46 ШВЛів вартістю 33 мільйони перемогло ТОВ “Компанія Елдімед”. Цю фірму було засновано в серпні 2018 року, і до початку пандемії та масових замовлень апаратів ШВЛ вона вигравала тендери лише щодо закупівлі дрібних витратних матеріалів: бинтів, рукавичок, термометрів, пластирів, катетерів тощо.

До речі, керівниця та єдина засновниця цієї компанії Катерина Шуваєва за рік до заснування ТОВ шукала в Києві роботу адміністратора з очікуваною зарплатою 6 тисяч гривень. У розділі про свій досвід роботи вона зазначила, що 5 років поспіль займалася тендерами.

“Отслеживание закупок на тендерных площадках, сбор тендерной документации и подача тендерных предложений. Подготовка договоров к подписанию, отслеживание выполнения договорных обязательств”, – ідеться в резюме Шуваєвої.

27 березня 2020 року в ТОВ “Компанія Елдімед” почалася нова, “золота ера” з постачання апаратів ШВЛ.

Вартість одного апарата абсолютно ідентична незалежно від того, хто є замовником. Ані на гривню більше, ані на гривню менше. Замовники – комунальні підприємства як один виставляють саме таку ціну, яку готові заплатити, – 718 тисяч гривень. Утім, ДОЗ КОДА також був готовий придбати 46 ШВЛів по 718 тисяч. Як очікувана вартість зазначена саме така сума. 

Це не є порушенням закону, але не виключено, що може бути попередньою домовленістю між КОДА та фірмою, яка подаватиме пропозицію. Також під час переговорних процедур замовник може попросити про зниження вартості товарів або послуг, і зазвичай, що більша кількість товарів закуповується, то нижчою є ціна за одиницю.

Справа зупинилася на етапі укладення договорів про закупівлю товарів за бюджетні кошти. Їх має підписувати керівник установи, яка проводить торги, тобто Іонов, котрого призначили на посаду за часів попереднього голови ОДА Олексія Чернишова, який пішов на підвищення – очолив Міністерство розвитку громад і територій. Якщо він підпише документ про закупівлю за такою ціною в цієї фірми, то теж нестиме за це відповідальність. Саме тому він звернувся до управління внутрішнього аудиту для перевірки та написав листа до Офісу Президента. 

“Щойно заступивши на посаду директора (грпудень 2019 року), моїми першими робочими документами були дві службові записки до мого керівника, 1- проведення повного аудиту фінансової діяльності депардаменту ОЗ КОДА, а 2 – службова про кадрове залучення нових кваліфікованих кадрів. По обом документам отримав від Олега Торкунова категоричну відмову, без грунтовних пояснень. Про причини можна тільки здогадуватись….”

Іонов вважає, що має низку причин, чому не повинен ставити свій підпис на договорі. По-перше, це лист Нацполіції про те, що під час перевірки для запобігання корупційним схемам і шахрайству було виявлено, що ТОВ “Компанія Елдімед” за адресою, наведеною в документації та відкритих базах юридичних осіб, не міститься, та й такої адреси взагалі не існує. Тому Нацполіція вбачає в діях фірми ймовірне кримінальне правопорушення через подання неправдивої інформації.

Другою причиною відмови Іонова від укладення договору є підозра в завищенні цін та ймовірній розтраті бюджетних коштів, а також ризик занадто пізнього постачання товарів, що фактично підтверджено висновком управління внутрішнього аудиту КОДА за результатами перевірки, проведеної за усним дорученням Володіна.

Так, аудитом з’ясовано, що, за умовами договорів, які стосуються чотирьох перелічених вище тендерів, оплата має бути здійснена протягом 7 робочих днів від моменту виставлення рахунку. А от постачання товарів переможці обіцяють виконати до 31 грудня 2020 року. Тому у висновку зазначено, що існує високий ризик неефективного й нерезультативного використання бюджетних коштів. І це здається дуже підозрілим з огляду на те, що весь світ в умовах пандемії, що медзаклади країни ведуть боротьбу з вірусом за обмежених ресурсів і що пік захворюваності прогнозують на другу половину квітня. 

Також зауважено, що в документах тендерних закупівель не було чітких медичних, технічних, технологічних характеристик та вимог до закупівель. 

Окрім того, надані тендерним комітетом копії протоколів і документів не містять інформації щодо присутності представників фірм-переможниць під час переговорів. Також відсутня інформація про презентації медичних виробів та обговорень з боку ДОЗ.

Також відсутні будь-які підтверджуючі документи, щодо прорахунку очікуваної вартості закупівель на підставі моніторингу та аналізу цін на ринку.

Іонов твердить, що, переглянувши договори та деякі документи, які тендерний комітет надав йому не в повному обсязі, а вибірково, відмовився від їх підписання до закінчення перевірки.

– розповідає Іонов.

“Усю тендерну документацію мені вдалося знайти завдяки виклику патруля поліції в департамент, про що написав заяву до правоохоронних органів. У заяві зазначив про сумнівність тендерної закупівлі з проханням втрутитися. Це було 3 квітня”

Ознайомившись із результатами аудиту, Іонов написав доповідні записки в.о. голови КОДА Володіну, прем’єр-міністру України, до МОЗ та Офісу Президента України (їхні копії автор надав Руху ЧЕСНО), де повідомив про ймовірну розтрату бюджетних коштів і тиск, що вчиняє профільний заступник очільника КОДА Торкунов на Іонова, щоб той усе ж підписав документи.

– каже Іонов Руху ЧЕСНО

“Я поінформував в.о. голови Володіна про те, що ці договори підписувати не буду, та пояснив причини. І навіть пропонував повторно провести тендери та дати можливість іншим учасникам подати свої пропозиції. Але Володін мені сказав, що він уже відзвітував президенту, що процес закупівель запущено й усе необхідне от-от буде в лікарнях” 

– додає Іонов

У відповідь мені було сказано, що так ми несемо спільну відповідальність, а якщо проведемо тендер повторно, то вся відповідальність тільки на мені особисто. Але вона й так повністю на мені за будь-яких умов, бо лише директор департаменту підписує договори й ніхто інший

3 квітня не витримали депутати Київської облради та прийшли до  першої заступниці голови Київської обласної ради Тетяни Семенової й до оперативного штабу КОДА із запитаннями, чому досі не закуплено все необхідне.

Очільниця комісії облради з питань охорони здоров’я Наталія Бігарі (“Самопоміч”) украй занепокоєна тим, що відбувається, і як медик розуміє, у яких умовах зараз працюють медичні працівники первинної ланки без належних засобів індивідуального захисту та в яких умовах і з чим доводиться працювати в інфекційних відділеннях:

“Протоколом засідання комісії ми визначили, що департамент має щотижнево звітувати про перебіг роботи та закупівель відповідно до плану. Минуло 2 тижні – ані обладнання, ані респіраторів, ані костюмів, ані звітів. Ми 3 квітня завітали до штабу, і заступник голови Торкунов повідомив, що жоден договір з постачальниками не підписано. Пояснень, чому так, ми не отримали. Три тижні вже згаяно. Можуть бути втрачені людські життя. Потреби медиків нехтують. На передовій вони працюють абсолютно без захисту. Медзаклади мають лише ті засоби, які купили за кошти зі своїх спецфондів, допомогу з китайських літаків і точково бізнесу. Відповідальність має нести керівник адміністрації, а не шукати “мальчіка для бітья”.

“Я особисто дзвонила та ставила питання Торкунову, чи немає настороги, що компанія два роки на ринку й за цей період вона виконала тендерів на 2 мільйони, а ви зараз даєте їй тендер на ШВЛ на 33 мільйони. Це велика кількість і велика сума. Я вимагала перевірити, чи є в компанії договір з постачальником-іноземцем, який готовий надати таку кількість апаратів. Мені пообіцяли це зробити”, – каже Бігарі.

Іонов твердить, що спочатку оперативний штаб мав розміщуватись у приміщенні ДОЗ на вулиці Січових стрільців, 45, але потім Торкунов і Володін вирішили перебазувати його до КОДА. 

“Я постійно якщо не у відрядженнях областю, то в дорозі між департаментом та КОДА (за дорученнями Торкунова-Володіна). А мені “кота в мішку” підсовують замість договорів. Для того і створено тендерний комітет, щоб у керівника не було сумнівів щодо тендерних закупівель. Торкунов разом з моїм заступником з економічних питань Світлим, якого ще колишня заступниця голови ОДА Арешкович брала на роботу, домовляються без мого відома, навмисно”, – зазначає Іонов.

Як стверджує директор департаменту, після надсилання доповідних прем’єр-міністру та до Офісу Президента в департамент почали надходити листи з проханням відзвітувати про закупівлі та оснащення лікарень, тобто ситуацію взяли під контроль.

6 квітня ДОЗ отримав лист від ТОВ “Компанія Елдімед” щодо неможливості виконання постачання апаратів ШВЛ та відкликання підписів під проєктом договорів. 

А 7 квітня тендерний комітет вирішив скасувати торги через неможливість усунення порушень, які виникли через недотримання законодавства щодо закупівель, про що свідчить опублікований протокол засідання.

Примітно те, що в той же час ТОВ “КОМПАНІЯ ЕЛДІМЕД” заключила договір про закупівлю такого ж апарату ШВЛ із КНП “Коростенська ЦРЛ” 3 квітня.Термін поставки товару за договором, який опубліковано на сайті закупівель, до 15 червня 2020 року. 6 квітня лікарня здійснила 100% оплати.

6 квітня Іонов розповів, що виявив підроблення свого підпису. Хтось із працівників ДОЗ підписався за нього на супровідному листі, надісланому до Кабміну на виконання доручення. У ньому йшлося про перелік та розташування обсервацій. Раніше було погоджено інший перелік обсервацій, але хтось із невідомих причин його змінив. Іонов знову офіційно повідомив в.о. голови КОДА про виявлене порушення та вимагає проведення службового розслідування.

Як протеже Дубінського стала радницею Володіна

Після оголошення в області надзвичайної ситуації керівником робіт з ліквідації НС став Торкунов. Новостворений штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації очолив Іонов

Іонов вбачає певні ризики через відсутність медичних компетенцій у відповідальної особи за порятунок Київської області – Олега Торкунова, як керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Це ставить під сумнів ефективність боротьби з епідемією коронавірусу, а також підводить до запитання про системність вирішення поточних медичних проблем і правильність реагування на них.

Окрім цього діє обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Цікаво, що на письмове прохання нардепа-мажоритарника від Київщини Олександра Дубінського (округ №94) включено самого народного депутата, його помічників та ексдиректорку ДОЗ, ексзаступницю голови КОДА Аллу Арешкович, звільнену з посади в серпні 2019 року тодішнім очільником ОДА Михайлом Бно-Айріяном

Майже вся країна та й область зокрема стежила за досить агресивним обміном дописами в соцмережах між нардепом Дубінським і тогочасним головою ОДА Бно-Айріяном за його головування в КОДА. Ексголова ОДА писав, зокрема, про те, що Арешкович – протеже Дубінського.

7 квітня Володін відрекомендував Арешкович як радницю з питань закупівель для медзакладів. Тож стежимо далі за подіями.

“Я бачу, що в цієї ТОВ, у якої купують ШВЛ, ідуть закупівлі рівно по 718 тисяч за ШВЛ абсолютно в усіх підприємствах. Тобто торгів, як це мало б бути, – нема. Що це значить? Що є сітка своїх комунальних установ, яка може взяти участь в схемі. Я чудово розумію, що в нових людей в ОДА цієї сітки не може бути – не напрацювали. Але може бути в тих, хто сидів тут роками. І я бачу зусилля, які йдуть не перший місяць, щоб повернути в ОДА певних людей старої системи”, – говорить Іонов.

Рух ЧЕСНО намагався взяти коментарі у Володіна та Торкунова. У прес-службі пообіцяли, що 9 квітня відбудеться брифінг, де зокрема підготують відповідь і на ці питання.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors