Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Коронавірус online > Боротьба з COVID-19 лежить на місцевому бюджеті, – Геннадій Дикий на Круглому столі мерів міст
Боротьба з COVID-19 лежить на місцевому бюджеті, – Геннадій Дикий на Круглому столі мерів міст
Середа 22 Квітня, 2020

Сьогодні практично вся боротьба з коронавірусом лежить на міських бюджетах. Чинна центральна влада не спішить підтримати їх шляхом надання безкоштовних кредитів.

Про це йшлося на круглому столі “Українські міста на карантині”, пише LB, в якому взяв участь мер Білої Церкви Геннадій Дикий.

Так, тільки бюджет такого невеликого міста, як Біла Церква, втратить близько 150 млн гривень прямих і непрямих витрат на боротьбу з епідемією і її наслідками в цьому році. Про це заявив Геннадій Дикий, мер Білої Церкви Київської області, під час онлайн-круглого столу “Українські міста на карантині”, який був організований Інститутом Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та інтернет-порталу LB.ua.

“Добре, що свого часу почали децентралізацію, тому міські ради можуть виділити якісь кошти. Все поклали на міські лікарні, і сьогодні ми повністю забезпечуємо їх всім необхідним: засобами захисту, ліками, які сьогодні піднялися вдвічі в ціні. Сьогодні лікування одного хворого обходиться в 30 тис. грн. і слава Богу, що в місцевих бюджетах є якісь ресурси, щоб ми змогли це закупити, забезпечити лікарні, хворих і лікарів, в першу чергу, всім необхідним. Звичайно, втрати міських бюджетів це мінімум 50 млн, а взагалі це 150 млн, якщо взяти по Білій Церкві, непрямих і прямих витрат.

Сьогодні практично вся боротьба з коронавірусів лежить на міських бюджетах. Мери між собою телефонують, отримують де що можуть. Чому не дати зараз містам безкоштовний кредит, чому державні банки нам не дадуть з нульовою ставкою, щоб ми могли взяти ці кошти і використовувати, в першу чергу, на боротьбу з коронавірусів, а в другу чергу – на забезпечення всіх інших структур життєдіяльності “, – запропонував мер Білої Церкви.

Його думку підтримав Олександр Шамота, в.о. міського голови, секретар міської ради Полтави. “Якби ми не передбачили соціальні гарантії медпрацівникам ще в березні – то лікарі б розбіглися”, – зазначив він.

“Якщо ми говоримо про втрати бюджету – то для підтримки бізнесу ми будемо першу і другу групу частково або повністю звільняти від податків, це десь 2,5 мільйона на місяць недоотримує бюджет, якщо ми говоримо про земельний податок – це ще 20 млн, якщо ми говоримо про податок на рухоме майно – це ще 7-8 мільйонів. Це тільки те, що можна порахувати зараз. А ще ПДФО, акцизний податок від пального, який впав, тому що ціни на паливо знизилися. По-друге, знизилася купівельна спроможність. Разом з тим, держава не пропонує компенсаторів”, – підкреслив Шамота.

Тому що міста платять сьогодні за тих неплатників, які зараз не платять. тобто держава дала людям можливість не платити, не платити пеню, але не дала можливість комунальним підприємствам, які в основному знаходяться в го одах і дофінансовуються з міського бюджету, не платити, також мати відстрочку. Ми спілкувалися з прем’єр-міністром – поки держава не має розуміння в цьому питанні. Це стосується, як говорив мер Білої Церкви, можливих безвідсоткових кредитів на погашення касових розривів “, – зазначив в.о. мера Полтави.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors