Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся з Політикою конфеденційності
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Біла Церква – БЕЗ ТАБУ > Останні публікації > Новини > Біла Церква стає центром контрабандної торгівлі тютюновими виробами для електронного нагрівання
Біла Церква стає центром контрабандної торгівлі тютюновими виробами для електронного нагрівання
Середа 20 Січня, 2021

Завдяки нещодавно прийнятій нормі про різке (в 4,2 рази) підвищення акцизу на тютюнові вироби для електронного нагрівання, в Україні зросла кількість контрабандних ТВЕНів, а Біла Церква поступово стає центром контрабандної торгівлі.

Про це пише доктор наук, професор КНУ ім. Т.Шевченка, експерт Інституту законодавства Верховної Ради Валерій Воротін, повідомляють “Українські новини”.

За його словами, в місті Біла Церква на полицях магазинів з’явилися пачки ТВЕНів в яскравій упаковці китайського виробництва.

“Перше, що кидається в очі – написи-попередження англійською. Акцизних марок ніяких. Всі ознаки контрабандного товару”, – стверджує Воротін.

Ось, наприклад, непримітна вулиця 2га Піщана – ближче до виїзду з міста в південно-західному напрямку. Невеликий магазин. На полицях з алкоголем, майже врівень з прилавком пачки ТВЕНів.

Перше, що кидається в очі – написи-попередження англійською. Акцизних марок немає ніяких. Тобто всі ознаки контрабандного товару.

В Україні зараз два основних легальних бренду ТВЕНів – IQOS і Glo. Тут же поки маловідомий бренд – МС. 

На пачці позначено, що товар створений “під керівництвом Yunnan Tobacco International”. Ну що ж, якщо раніше були плани почати виробництво ТВЕНів в Україні – в Харківській і Чернігівській областях на фабриках двох найбільших компаній, то тепер – після різкого підвищення акцизів на ТВЕНи – додаткові можливості для розвитку з’явилися у китайській провінції Юннань – на південному заході Китаю.

 Втім, це далеко не єдина точка продажу контрабандних ТВЕНів в Білій Церкві. Переміщаємося набагато ближче до центру міста – вулиця Ярослава Мудрого. Тут торгівля в кіоску – контрабандні ТВЕНи прямо на вітрині.

Ну що ж – якщо держава не соромиться вбивати легальну торгівлю (нехай і не повною забороною, як в США часів “сухого закону”, а “лише” підвищенням акцизу відразу в 4,2 рази), воно буде плодити нелегальний бізнес, який не платить податки і грає взагалі без будь-яких правил. 

Звичайно Біла Церква, незважаючи на деякі стратегічні переваги (близькість до Києва, до основних магістралей), є не єдиним центром контрабандної торгівлі. 

Наприклад, в Дніпрі почали активно просувати продаж контрабандних ТВЕНів (цей же китайських бренд) через Інтернет. Ось, наприклад, за 705 доларів готові пересилати по всій Україні цілий короб китайських ТВЕНів (500 пачок). Виходить приблизно 39-40 грн за пачку. 

З огляду на те, що народні депутати зробили все, щоб легальна пачка ТВЕНів коштувала близько 80 грн, то вигода більш ніж очевидна.

Валерій Воротін, доктор наук, професор КНУ ім. Т.Шевченка, експерт Інституту законодавства Верховної Ради України 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors