Categories: Новини

МОЗ опублікувало технологічні картки нового меню для шкіл

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило технологічні карти нового меню, яке має з’явитися у всіх школах з 1 січня 2022 року.

Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Цю документацію Клопотенко передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я ім. Марзєєва Національної академії медичних наук України, а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

У МОЗ повідомили, що документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити техкарти можна за посиланням.

В Україні триває оновлення шкільного ме­ню за участю Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ни Зе­ленсь­кої. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Завдяки новому шкільному меню зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі становитиме не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів.

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

admin

Recent Posts

Генерал-лейтенант Сергій Наєв передав допомогу воїнам на Покровський напрямок

Навіть перебуваючи поза зоною бойових дій, генерал-лейтенант Сергій Наєв продовжує активно підтримувати підрозділи, які виконують…

3 тижні ago

На протест у Києві нардепка Безугла прийшла зі своєю вимогою: як її зустріли

«Внутрішня хвороба» Цей тиждень в інформаційному полі присвячений перш за все не зведенням з фронту,…

4 тижні ago

Сергій Наєв привітав Валерія Залужного з днем народження

Генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав Надзвичайного і Повноважного Посла України у Великій Британії, генерала Валерія Залужного…

1 місяць ago

Наєв завершив свою каденцію на посаді командира тактичної групи “Вугледар”

Генерал-лейтенант Сергій Наєв завершив каденцію на посаді командира тактичної групи "Вугледар". Він розповів, що за…

2 місяці ago

Сергій Наєв: Тактична група «Вугледар» зміцнює захист і нищить ворога завдяки спільним зусиллям та сучасним технологіям

Генерал-лейтенант Сергій Наєв звітує про досягнення тактичної групи «Вугледар»: передані антидронові сітки, медичний транспорт і…

2 місяці ago

Ми не кидаємо своїх у «м’ясорубку»: Сергій Наєв розповів про бойову підготовку бійців

У наших штурмах не беруть участі непідготовлені. Ми не воюємо заради звітності чи галочки у…

3 місяці ago