Categories: Новини

МОЗ опублікувало технологічні картки нового меню для шкіл

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило технологічні карти нового меню, яке має з’явитися у всіх школах з 1 січня 2022 року.

Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Цю документацію Клопотенко передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я ім. Марзєєва Національної академії медичних наук України, а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

У МОЗ повідомили, що документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити техкарти можна за посиланням.

В Україні триває оновлення шкільного ме­ню за участю Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ни Зе­ленсь­кої. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Завдяки новому шкільному меню зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі становитиме не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів.

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

admin

Recent Posts

Вчитель з Білої Церкви став героєм статті The New York Times

Американське видання The New York Times опублікувало статтю про українського вчителя історії Віталія Дрібницю з…

4 дні ago

Сергій Наєв: Ворог знову зазнав краху на Новопавлівському напрямку, ЗСУ нищать техніку й штурмові колони

Генерал-лейтенант Сергій Наєв доповів про надзвичайно напружену ситуацію на Новопавлівському та Покровському напрямках. Попри шалені…

6 днів ago

Сергій Наєв привітав українських воїнів з Днем піхоти

6 травня в Україні відзначають День піхоти — свято тих, хто щодня тримає рубежі, захищаючи…

2 тижні ago

Генерал Наєв у свій день народження відвідав стабілізаційний пункт та передав допомогу

У свій день народження Сергій Наєв продовжує боротьбу за життя побратимів 55 — не просто…

3 тижні ago

ТГр Вугледар: ворог намагався атакувати с. Богатир – знищено 40 ворожих піхотинців та техніку (Відео)

У тактичній групі «Вугледар» розповіли про знищення 15 мотоциклів 15, ураження 9 автомобілів та 40…

3 тижні ago

Сергій Наєв привітав українців з Великоднем та показав, як воїнам доставили паски туди, де точаться найзапекліші бої

Відео доставки в великодніх пасок дроном безпосередньо в окопи, освячених Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї…

1 місяць ago